Gezichtsherkenning van Baidu helpt bij vinden van ontvoerde zoon

gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning zorgt voor veel gevaarlijke ontwikkelingen, die wat doen denken aan de serie Person of Interest. Maar het kan ook voor geweldige conclusies van echte verhalen zorgen. In China zorgde het systeem van Baidu er bijvoorbeeld voor dat een stel hun zoon na 27 jaar weer terugvonden, schrijft Vocativ.

De zoon, Fu Gui, werd 27 jaar geleden ontvoerd. Hij vond het als volwassene vreemd dat hij alleen maar wat vage herinneringen had over zijn jeugd. Daarop besloot hij een foto van tien hij tien jaar oud was op een website genaamd Baobeihuijia (kindje, kom naar huis) te plaatsen. Maar hij wist niet dat een paar maanden later ook zijn ouders foto’s uit zijn jeugd op de website zouden zetten. Baidu’s gezichtsherkenning bracht hen vervolgens weer bij elkaar.

Ontvoerde kinderen

De website waar de foto’s op geplaatst werden is ontworpen om families weer bij elkaar te brengen, nadat kinderen ontvoerd zijn. Dat blijkt in China regelmatig te gebeuren. Tienduizenden kinderen worden jaarlijks ontvoerd en vervolgens verkocht aan pleegouders of aan mensen die de kinderen bijvoorbeeld in de prostitutie zetten.

Jarenlang vergeleken vrijwilligers iedere dag foto’s die geüpload werden door ouders en de afbeeldingen van mensen die hun families zochten. Maar in maart bood Baidu zijn gezichtsherkenning aan die het al sinds november aan het testen is. En dat maakt het werk vele malen eenvoudiger.

De gezichtsherkenning heeft al een aantal matches gevonden. Gui was daar een van, en hij en zijn ouders hebben inmiddels een DNA-test genomen om dit te bewijzen. Helemaal perfect is het systeem echter nog niet: het kan alleen foto’s matchen die maximaal zes jaar na elkaar genomen zijn. Maar het is een mooi begin.