Trump ontslaat FBI-directeur James Comey: doofpot of niet?

FBI-directeur James Comey is door president Donald Trump ontslagen. Dit omdat hij het onderzoek naar het e-mailschandaal van Democrate Hillary Clinton volgens Trump niet goed heeft aangepakt, schrijft Engadget. Maar Comey en Trump hebben over veel meer ruzie dan alleen dat.

Comey heeft diverse onderzoeken geleid tijdens zijn positie in de FBI. Zo startte hij meerdere onderzoeken naar het feit dat Clinton een privé-emailserver gebruikte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Daarnaast onderzocht hij in hoeverre Rusland betrokken was bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen herfst.

Maar nu is zijn carrière bij de FBI dus voorbij. Trump ontsloeg Comey op basis van een aanbeveling van procureur-generaal Jeff Sessions en Adjunct-procureur-generaal Rod Rosenstein. Volgens Rosenstein heeft Comey voor “substantiële schade” gezorgd aan de reputatie en geloofwaardigheid van de FBI.

Waar het dan vooral om gaat is dan Comey op 5 juli vorig jaar liet weten Clinton niet te vervolgen voor het emailschandaal. Volgens Rosenstein had de directeur dat niet op eigen houtje bekend mogen maken. Dat zou aan de minister van Justitie zijn. Vanuit de Democraten kreeg hij bovendien kritiek omdat hij invloed zou hebben op de verkiezingen, zeker nadat hij aankondigde een vernieuwd onderzoek naar het mailverkeer van Clinton te gaan doen. Die aankondiging deed hij vlak voor de verkiezingen.

De uiteindelijke druppel was echter dat Comey een fout maakte tijdens een hoorzitting in de Senaat, stelt het Witte Huis. Daar zei hij gisteren dat Clinton ‘duizenden’ gevoelige e-mails had doorgestuurd naar Anthony Weiner. Weiner is de echtgenoot van haar rechterhand Huma Abedin. Maar het ging om slechts twee e-mails.

Maar er is meer

Reputatieschade dus, dat zou de reden zijn dat Comey zijn biezen mag pakken. Maar er speelt meer dan alleen dit. Comey onderzocht bijvoorbeeld ook of leden van Trumps campagne contact hadden met de Russen. Rusland zou namelijk de verkiezingen willen beïnvloeden. Opvallend genoeg noemt Trump dit onderzoek in zijn brief. Hij zegt het te waarderen dat de voormalige FBI-baas drie keer vertelde dat Trump geen onderwerp van het onderzoek is.

Dat onderzoek loopt nog en volgens perswoordvoerder Brian Fallon voelt Trump “de hete adem van het Rusland-onderzoek in zijn nek”. En ook MSNBC-presentator Joe Scarborough, een Republikein en een vriend van de huidige president, heeft kritiek. “De president probeert het onderzoek naar zijn banden met Rusland te smoren”, zei hij volgens het AD.

Daarnaast zei Comey in maart nog dat president Barack Obama Trump niet heeft afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagnes. Hier beschuldigde Trump Obama eerder nog van en dat de FBI daar tegenin ging, viel waarschijnlijk niet in goede aarde.

Doofpot?

Diverse experts en voormalige werknemers van het Witte Huis lijken inmiddels te spreken van een doofpotaffaire. Reden is dat het bijna niet voorkomt dat FBI-directeuren ontslagen worden. Deze mensen houden hun baan maximaal tien jaar lang, zodat ze meerdere presidenten meemaken en niet afhankelijk zijn van de politiek. En zoals gezegd is de timing van het ontslag van Comey vrij opmerkelijk.

Matthew Miller, een voormalige woordvoerder van het ministerie van Justitie tijdens president Obama, zegt bijvoorbeeld dat dit angstaanjagend is. “Trump heeft het beste excuus mogelijk bedacht om de persoon die hem onderzoekt te ontslaan. Maar het is ook alleen dat: een excuus. Dit is absoluut angstaanjagend”, aldus Miller tegenover The Guardian.

Er worden dan ook vergelijkingen gemaakt met Nixon. Hij ontsloeg in 1973 opeens Archibald Cox, de procureur die onderzoek deed naar de Watergate-affaire. “Dit gaat verder dan Watergate”, stelt Malcom Nance, een voormalige cryptograaf bij de marine en de schrijver van een boek over de Russische inmenging bij de verkiezingen. “De FBI zit middenin een onderzoek naar spionage. Dit is een spionnenjacht, dat hebben we nooit in het Witte Huis gehad. Dit is wat een dictator in de derde wereld zou doen.”