Twentse robotvogel Robird gaat naar Canadees vliegveld

Een groot probleem op vliegvelden zijn vogels. Ze kunnen in de motoren van een vliegtuig terecht komen en tegen een raam aanvliegen, om maar wat te noemen. Daarom ontwikkelde Clear Flight Solution, een spin-off van de Universiteit Twente, de Robird. En deze robotvogel gaat nu naar Canada, schrijft het bedrijf op de website van de universiteit.

De Robird is ontwikkeld om vogels te verjagen. Daarvoor is de dynamica en mechanica van een flapperende vleugel in een computermodel gevat. De bedoeling is dat de robot uiteindelijk autonoom kan vliegen en dus zelfstandig echte vogels kan verjagen.

Robird naar Canada

Het apparaat wordt nu al gebruikt op diverse plekken, maar het is nu voor het eerst dat de robot dagelijks ingezet wordt naar een luchthaven. De robotvogel wordt daar een onderdeel van een droneproject. Daarbij worden ook drones ingezet om wilde dieren te observeren, gebouwen te inspecteren en om metingen te doen. De robotvogel wordt in de eerste drie maanden gemonitord tijdens zijn werk. Daarnaast is er intensief contact met piloten en vliegmaatschappijen, zodat ze de procedures leren kennen.

Voor het gebruik van de Robird op het vliegveld heeft het bedrijf speciale toestemming voor gekregen van Transport Canada, dat verantwoordelijk is voor transport op onder andere luchthavens. Daardoor is de Robird binnenkort dus te zien op de Edmonton Airport, een van de vijf grootste vliegvelden in Canada.