Rust in vrede: De MP3 is officieel dood

De bedenkers van de muziekstandaard MP3 hebben de licentie van hun uitvinding ingetrokken. Dat betekent dat de standaard niet langer ondersteund wordt en dus officieel dood is, al is de stap vooral symbolisch.

De standaard werd eind jaren ’80 door het Fraunhofer Institute ontwikkeld, en als je in de jaren’90 of begin ’00 opgegroeid bent ken je het als geen ander. Toen Spotify nog niet bestond was de MP3 hét formaat waarmee je gebrande cd’s of je iPod vulde.

In het huidige tijdperk past de kwaliteit die MP3 levert alleen niet meer, zien ook de makers. Bernhard Grill, de baas van het Fraunhofer Institute liet aan NPR weten dat andere formaten, als AAC – of “Advanced Audio Coding”, een format dat de organisatie ook deels gemaakt heeft – nu “de facto de standaard voor muziek downloads en videos op mobiele telefoons is.” Grill ziet AAC als “meer efficiënt dan MP3 met meer mogelijkheden”.

De geluidskwaliteit daarvan is simpelweg beter en AAC is daarom al een tijdje de standaardinstelling voor het importeren van cd’s in iTunes.

Niet definitief

Als je nu een flinke verzameling MP3’s in huis hebt hoef je overigens niet bang te zijn dat je muziek opeens niet meer af te spelen is. Feitelijk verandert er nu namelijk niets.

De licentie is gestaakt en dat betekent dat iedereen er mee kan doen — de makers hebben dus geen alleenrecht meer over het formaat. De doodverklaring is dus symbolisch en niet definitief.