Robotbeveiliger O-R3 kan een drone achter criminelen aansturen

Wie zegt dat agenten en beveiligers mensen moeten zijn? De startup Otsaw Digital uit Singapore in ieder geval niet. Het bedrijf heeft een autonoom voertuig genaamd de O-R3 gemaakt, die te gebruiken is voor de beveiliging van je bedrijf. En als je een inbreker bent, kan hij een drone achter je aansturen.

De O-R3 heeft 3D LIDAR-sensoren en GPS om zelf te kunnen rondrijden. Daarnaast zit er nog wat hardware in waarmee het apparaat onbeheerde tassen kan detecteren en het verschil tussen werknemers en inbrekers kan detecteren. Vindt de robot een tas die al vijf minuten onbeheerd is, dan laat het een alarm afgaan. Ook wordt de tas dan gemarkeerd in het systeem, zodat hij verder onderzocht kan worden.

Het beveiligingspersoneel kan verder mensen aanmelden als werknemers, zodat de robot het weet als iemand bij het bedrijf werkt. Ontdekt het een inbreker, dan stuurt het een drone op hem af. De maximale afstand die de drone kan behalen is bijna 100 meter van de robot af.

Volgens Ling Ting Ming, de baas van Otsaw, is dit vooral handig als er allerlei obstakels voor het voertuig staan, zo vertelt hij aan Engadget. Daarnaast kan het een mooi beeld van bovenaf geven en mogelijke verstop plekken herkennen.

Niet goedkoop

Als bedrijf is het mogelijk om de robot voor 10.000 dollar per maand te huren. Goedkoop is het dus niet. Bovendien kan de O-R3 niet alle taken van een mens overnemen, maar wel de simpelere taken. Denk bijvoorbeeld aan het patrouilleren door een bedrijf. Voorlopig is er ook alleen een versie voor buiten van de robot. Otsaw werkt aan een kleinere variant zonder drone voor binnen, die waarschijnlijk goedkoper is.