Britse premier May wil dat overheden druk op Facebook en Twitter verhogen

De Britse premier Theresa May wil de druk op techbedrijven als Facebook, Twitter en Google verhogen. Volgens May doen die bedrijven te weinig tegen het weren van schadelijke en extremistische content.

Ze ziet het gevecht tegen IS verschuiven van “het slagveld naar het internet”. De premier zal op de komende G7-top tegenover andere wereldleiders pleiten voor strengere regelgeving voor Facebook, Google en Twitter. Ze wil dat gebruikers die extremistische content plaatsen op die sites geblokkeerd worden en personen bij de autoriteiten vermeld worden als er aanwijzingen zijn voor dreigende schade.

Aanslag in Manchester

Haar oproep komt er na de terroristische aanslag in Manchester afgelopen week bij een concert van popzangeres Ariana Grande. May gelooft dat een samenwerking tussen de G7-landen ervoor zorgt dat sociale mediabedrijven wel mee moeten werken aan de eisen die ze stelt, schrijft The Guardian.

Die bedrijven moeten volgens haar tools ontwikkelen die automatisch schadelijk materiaal identificeren en verwijderen en vervolgens de autoriteiten informeren. Samen met de andere landen wil ze hier hier richtlijnen voor opstellen die het voor de hele industrie duidelijk maakt wat onder ‘schadelijk materiaal’ valt.

Nu staan er volgens haar nog te vaak haatfilmpjes en berichten online die oproepen tot geweld. Met name het verwijderbeleid van Facebook zorgt voor veel discussie.

Manifest van de Tories

Vorige week werd al door een manifest van de Tories duidelijk dat de partij van May de overheid meer macht wil geven over wat er op internet kan staan. “Sommige mensen zeggen dat het niet aan de overheid is te reguleren als het over technologie en internet gaat”, schreven ze. “Wij zijn het daar niet mee eens.” De plannen zorgen ervoor dat Groot-Britannië de “wereldwijde leider in het reguleren van persoonlijke data en het internet wordt”, staat er in het manifest van de conservatieven.

“We willen de industrie verantwoordelijk stellen bij het, zelfs onbedoeld, doorverwijzen naar hate speech, pornografie of andere bronnen van kwaad.” Nu is het internet nog een plaats die voor iedereen vrij te gebruiken is, maar daar moet volgens de conservatieven een eind aan komen.