Voorlopig geen verbod op laptops in Europese vluchten

Beveiliging vliegveld, gezichtsherkenning

Voorlopig mogen we onze laptops nog meenemen in de cabine tijdens vluchten naar de Verenigde Staten. Dat heeft de VS gisteren besloten, schrijft Politico. Volgens de regering van Trump blijft de laptopban echter wel op tafel zolang er onderzoek wordt gedaan naar terroristische dreigingen.

“Beide partijen hebben afgesproken om intensiever met elkaar te gaan praten en om te proberen om een gezamenlijke oplossing te vinden”, zei een Eurocommissaris gisteren. Wel kondigde de Department of Homeland Security (DHS) aan dat Europa en Amerika de beveiliging gaat verbeteren met “zichtbare en onzichtbare verbeteringen”.

Gevaarlijk

Diverse vliegtuigmaatschappijen en andere bedrijven zijn blij met de beslissing. Er werd gevreesd dat de ban op laptops en andere grotere elektronische apparaten voor flinke problemen zouden gaan zorgen. De controles zouden bijvoorbeeld voor vertraging kunnen zorgen.

Daarnaast waren er zorgen over de veiligheid als de apparaten in het vrachtruim moesten. Woordvoerder Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers waarschuwde eerder deze maand al dat de lithiumaccu’s in dit soort apparaten spontaan in brand kunnen vliegen. De bemanning kan daar dan tijdens de vlucht niet bij, wat levensgevaarlijk is.

De ban blijft wel gelden voor vluchten van tien vliegvelden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In die landen zijn de inwoners overwegend moslim. De Amerikaanse overheid vermoedt dat terroristen bommen in elektronica mee aan boord kunnen smokkelen.