‘Oculus-oprichter werkt aan digitale grensbewaking die muur Mexico moet vervangen’

Palmer Luckey, de oprichter van Oculus, verliet onlangs Facebook, nadat hij in de maanden daarvoor al een beetje naar de achtergrond was verdwenen. Ondertussen blijkt hij een nieuwe startup te zijn gestart, waarmee hij met nieuwe technologie grenzen en militaire basissen wil bewaken. Luckey zou al met adviseurs van president Trump hebben gesproken over de mogelijkheden van zijn technologie, meldt The New York Times.

Het systeem moet LIDAR en infrarood-sensoren gaan gebruiken in combinaties met traditionele camera’s op grensgebieden in de gaten te houden. Via kunstmatige intelligentie zou het onder meer dieren en mensen kunnen onderscheiden en drones kunnen herkennen. Luckey denkt dat deze technologie een alternatief kan zijn voor de muur die Trump wil bouwen op de grens tussen de VS en Mexico. Een virtuele muur zou volgens de ondernemer vele malen goedkoper zijn dan een fysieke muur.

Trump

Luckey lijkt niet alleen de interesse hebben gewekt van de regering van Donald Trump, hij heeft waarschijnlijk ook al een eerste grote investeerder binnen: Peter Thiel. Thiel werd bekend als mede-oprichter van Paypal, maar kwam het afgelopen jaar in het nieuws als aanhanger van Trump. Hij adviseert de president op digitaal beleid. Met een investering van Thiel in het bedrijf van Luckey blijven de lijntjes dus kort.

Ondertussen kwam Luckey het afgelopen jaar ook in het nieuws als Trump-aanhanger. Hij ontkent zelf dat hij dat is, maar steunde wel trollen die online een campagne tegen Clinton voerde in aanloop naar de verkiezingen. Er gaan geruchten dat dit incident mede heeft geleid tot het vertrek van de Oculus-oprichter bij Facebook.