‘Batterijopslag is volgende disruptieve technologie in de energiesector’

Goedkope opslag kan de energiesector zoals we die nu kennen flink veranderen. De technologie hiervoor wordt steeds goedkoper, waardoor we op een andere manier om stroom zullen gaan vragen.

De opslagprijzen dalen veel sneller dan tot nu toe verwacht werd. Dit komt door de groeiende markt voor consumentenelektronica en de toenemende vraag naar elektrische voertuigen. Belangrijke spelers in Azië, Europa en de Verenigde Staten produceren allemaal méér lithium-ion batterijen voor elektrische auto’s en andere toepassingen voor stroom.

Door de groeiende productie gaat de prijs ook omlaag. In 2016 kostte een batterij minder dan 230 dollar per kilowattuur. In 2010 was dat nog bijna 1000 dollar per kilowattuur.

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat voor commerciële klanten het al zin heeft om aan energieopslag te doen, omdat de prijs in het piekverbruik hierdoor omlaag kan. Door de lagere prijzen van nu begint opslag een belangrijkere rol te spelen in de energiesector. Nu is dat nog een niche-toepassingen, als het balanceren van het elektriciteitsnet, maar in de toekomst zullen dit soort batterypacks ervoor zorgen dat conventionele stroomgeneratoren vervangen zullen worden omdat ze betrouwbaarder en duurzamer zijn.

Ook voor huishoudens

Door belastingvoordelen die hiermee gepaard gaan heeft het bovendien in de toekomst ook steeds vaker voor huishoudens zin om energie op te slaan, in plaats van stroom op te vragen op het moment dat het verbruikt wordt. McKinsey denkt dat de markt hiervoor in de toekomst flink toe zal nemen, waardoor nutsbedrijven voor een flinke uitdaging komen te staan. Klanten zullen minder om stroom vragen en dat vooral op de goedkopere momenten doen  in de nacht dus. Hierdoor ontstaan er andere pieken dan nu het geval is.

Zonnepanelen worden bovendien steeds goedkoper, waardoor het in landen waar de stroomprijs hoog is de komende jaren zelfs economisch gunstiger wordt om  zonne-energie te combineren met een kleine elektrische generator. In verschillende landen wereldwijd, waaronder Nederland, is het bovendien nu al mogelijk om opgewekte stroom terug te leveren aan het openbare stroomnet. Zo gaat de energierekening omlaag, of kan er zelfs geld verdient worden.

Geen elektricteitsnet

Wanneer dit het geval is kan het in sommige markten zelfs gunstig zijn om met je huishouden helemaal af te koppelen van het elektriciteitsnet. Met de huidige daling in kosten kan dat zelfs sneller zijn dan verwacht, al spelen niet alleen de kosten mee. Het voordeel van een elektriciteitsnet is dat het over het algemeen betrouwbaar is. Voor volledige afhankelijkheid van zonne-energie geldt dat in veel landen nog niet.