Leiders uit de techindustrie adviseren Trump vandaag, ondanks kritiek op zijn beleid

Veel CEO’s en andere leiders uit de techindustrie hebben zich de afgelopen maanden in het openbaar negatief uitgelaten over beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze hadden onder meer kritiek op de migratieban en het feit dat Trump besloot uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Desondanks gaan veel van hen vandaag langs bij Trump.

De president wil namelijk de Amerikaanse overheid moderniseren en het gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie meer omarmen. Er is al heel lang kritiek op het feit dat de Amerikaanse overheid te langzaam moderniseert en daar hoopt Trump wat aan te gaan doen.

De meeting is de start van een ’techweek’ in Washington en valt onder wat officieel het Office of American Innovation heet. Dit is een project om de Amerikaanse overheid te hervormen onder leiding van Jared Kushner, de schoonzoon van Trump. Ondanks het feit dat de leiders uit de techindustrie vandaag aanschuiven bij Trump zelf, zullen ze vooral samenwerken Chris Liddell, een oud-Microsoft-topman die werkt voor de regering van Trump.

Gastenlijst

Volgens Recode staan onder meer Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Eric Schmidt van Alphabet en Satya Nadella van Microsoft op de gastenlijst. Ook topmensen van Accenture, Adobe, Akamai, Intel, IBM, OpenGov, MasterCard,Oracle, Palantir, Qualcomm, SAP en VMWare komen langs. Ze zullen niet exclusief praten over het moderniseren van de Amerikaanse overheid. Ook digitale veiligheid en immigratie staan op de agenda.

Het overleg geeft aan dat ondanks het feit dat techbedrijven zich openbaar uitspreken tegen het beleid van Trump, ze eigenlijk niet anders kunnen dan toch bij hem aanschuiven. De enige opvallende afwezige is Elon Musk. Die adviseerde Trump op het gebied van technologie, maar beloofde daar mee te stoppen als Trump uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen en houdt dus woord.

Recode merkt op dat tot de publicatie van de gastenlijst techbedrijven niet communiceerde over het feit dat ze aanwezig zouden zijn bij de meeting. Waarschijnlijk heeft dat er mee te maken dat de meeting gevoelig ligt, ook binnen de bedrijven. Een deel van het personeel van grote Amerikaanse techbedrijven vindt dat hun baas niet langs moet gaan bij Trump om hem te helpen.