Apple maakt van augmented reality meer dan Snapchat en Pokémon Go met ARkit

ARKit

Apple introduceerde op de WWDC begin deze maand zijn eerste stap op het gebied van augmented reality: ARKit. Dit is een ontwikkelaarskit, waarmee app-bouwers makkelijk augmented reality-toepassingen kunnen inbouwen in hun app. Het moeilijk deel van de software, het realtime in kaart brengen van de omgeving in 3D, wordt gedaan door de kunstmatige intelligentie van Apple.

Het feit dat het gaat om een softwarekit voor ontwikkelaars betekent echter dat je niet direct wordt verrast door hoe tof/nuttig zo’n functie is. Immers: ontwikkelaars moeten er mee aan de slag en het is afhankelijk van wat zij maken wat er uiteindelijk mogelijk wordt. Apple toonde op het podium hoe Pokémon Go er beter uit ging zien dankzij ARKit. Niet erg indrukwekkend en het riep bij mij direct de vraag op af ARKit niet enkel gebruikt gaat worden voor leuke gimmicks.

Meetlat

Inmiddels zijn er gelukkig ontwikkelaars die het tegendeel bewijzen en laten zien dat je heel nuttige apps kunt bouwen op basis van ARKit. Zo kan een app je telefoon veranderen in een meetlat. Deze is niet tot op de milimeter nauwkeurig, maar desondanks kan hij regelmatig van pas komen.

Een andere ontwikkelaar laat zien hoe handig een dergelijke app in de praktijk kan zijn, door allerlei dingen in huis op te meten.

Ben je toch meer geïnteresseerd in de entertainmenttoepassingen van ARKit? Het Twitter-account @madewithARKit staat vol met video’s van de eerste testprojecten van ontwikkelaars. Wat dacht je van zeeslag op de vloer van je huiskamer of kantoor?

Niet voor iedere iPhone

ARKit zit ingebouwd in iOS 11 dat komend najaar uitkomt. Zodra die update beschikbaar is, kun je ook de eerste apps die deze technologie bevatten in de App Store verwachten.

Om gebruik te maken van ARKit heb je wel een relatief recente iPhone of iPad nodig. De software vereist namelijk een goede camera en voldoende rekenkracht. Je hebt een iPhone 6S (plus), iPhone 7 (plus) of iPhone SE nodig. Wil je het op een iPad gebruiken? Dan zul je een iPad Pro moeten hebben of kun je de ‘normale’ iPad gebruiken die dit voorjaar uitkwam.