‘Medewerkers van Facebook volgen locatie en lezen privéberichten van terreurverdachten’

Medewerkers van Facebook krijgen volledige toegang tot een account als iemand wordt verdacht van terrorisme. Dat schrijft The Guardian. De moderators kunnen onder meer de locatie van de terreurverdachte volgen en al zijn privéberichten inzien. Daarmee moeten onder meer IS-sympathisanten die bezet gebied hebben bezocht worden opgespoord.

De moderators van techbedrijven zoals Facebook en Google zijn geen professionele contraterrorisme-experts, maar laagbetaalde werknemers of zelfs vrijwilligers, schrijft The Guardian. Volgens de krant zorgt de inzet van deze mensen voor onjuiste beoordelingen en weinig verantwoordelijkheid. Eerder deze maand berichtte de krant al over een moderator die onderdook omdat terroristen mogelijk zijn privéprofiel konden inzien.

Techbedrijven worden onder druk gezet om extremistische berichten te verwijderen. Het bestrijden van terrorisme is daardoor ongevraagd een extra taak van de bedrijven. De techbedrijven gebruiken onder meer kunstmatige intelligentie om dit soort berichten op te sporen, maar zijn ook afhankelijk van menselijke moderators. The Guardian sprak met meerdere experts over dit onderwerp. Die vinden dat Facebook, Twitter en Google de verkeerde maatregelen nemen. In plaats van zich te richten op individuele gebruikers, zouden ze de onderliggende structuur van de propaganda aan moeten pakken.

Samenwerken

Eerder deze week kondigden Facebook, Twitter, YouTube (Google) en Microsoft aan samen te gaan werken om terrorisme op hun platformen te bestrijden. De bedrijven willen onder meer onderzoek doen, kennis delen en samenwerken aan technische tools om extremistische berichten te herkennen en te verwijderen.