Modulaire palingrobot zoekt naar bron van watervervuiling

Palingrobot

Een nieuwe palingrobot van wetenschappers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie moet de bron van watervervuiling op gaan zoeken. Het apparaat zwemt door vervuild water en kijkt waar de vervuiling vandaan komt, schrijft de organisatie op zijn website.

De paling bestaat uit verschillende modules, die ieder een ander type sensor heeft. Hier zitten ook biologische sensoren in, bijvoorbeeld aangepaste bacteriën. De wetenschappers kunnen de paling aanpassen aan verschillende locaties, door de module te kiezen die ze nodig hebben. De robot is dus modulair.

Sommige modules hebben sensoren die kunnen testen hoe goed het water geleid en de temperatuur kunnen meten. Een module met bacteriën genereert licht als het kwik tegenkomt. Ook is er een module met cellen van vissen die op elektrodes gegroeid zijn. Die cellen weigeren elkaar aan te raken als er gif aanwezig is in het water.

Data verzamelen en gebruiken

De robot zwemt door het water, verzamelt data via de sensoren en stuurt het real-time naar een computer. Omdat de robot beweegt als een echte paling – en dus geen modder omhoog haalt of het leven in het water verstoord – zou het de meest accurate data mogelijk kunnen verzamelen.

De robot heeft ook nog eens twee verschillende modi waarin het kan zwemmen. Zo kun je een pad dat het moet volgen instellen, waar de palingrobot zich vervolgens aan houdt. Een andere optie is dat het de data die het verzameld gebruikt om de bron van de vervuiling op te sporen. De robot zwemt dan bijvoorbeeld in de richting van meer vervuild water.

De robot wordt nog uitvoerig getest. Met name de biologische sensoren moeten nog buiten getest worden, wat deze zomer moet gebeuren. Dan kan gekeken worden hoe effectief ze zijn in de echte wereld.