Hackers op Def Con jagen op kwetsbaarheden Amerikaanse stemcomputers

Bezoekers van de jaarlijkse hackersconferentie Def Con kunnen dit weekend proberen om Amerikaanse stemcomputers en -databases te kraken. Met het evenement, de Voting Machine Hacking Village, wil de organisatie kwetsbaarheden van het Amerikaanse stemsysteem opsporen en kenbaar maken.

De zorgen rondom hacks tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen stegen vorige maand tot een nieuw hoogtepunt. In totaal zouden stemsystemen in 39 staten het doelwit zijn geweest van Russische hackers. “De geest is uit de fles”, zegt Def Con-oprichter Jeff Moss in een interview met Reuters. “Dankzij elektronica is het tijdperk van het knoeien met stemmen gearriveerd.”

De ‘villages’ op de hackersconferentie zijn een soort sub-conferenties binnen Def Con. Bezoekers kunnen daar bijgepraat worden door experts en hun hackvaardigheden loslaten op bijvoorbeeld medische apparatuur, auto’s en andere ‘slimme’ apparaten. In de Voting Machine Hacking Village kunnen de ontwikkelaars hun energie kwijt in dertig verschillende systemen, waaronder stemcomputers.

Onveilig

“Er zijn veel beweringen dat het stemproces niet te hacken is”, zegt Jake Braun, een van de organisatoren van de Voting Machine Hacking Village, tegen Reuters. “Dat is onzin.” Braun hoopt dat hij met de subconferentie het publiek kan overtuigen dat het stemsysteem niet waterdicht is.

In mei floot demissionair minister Ronald Plasterk enkele Nederlandse gemeenten terug. De gemeenten wilden een proef doen met digitaal stemmen. Eerder dit jaar schreef de NOS dit artikel over waarom digitaal stemmen een slecht idee is.