Facebook sloot interne anonieme groep voor medewerkers na racistische en seksistische reacties

Facebook heeft vorig jaar een intern anoniem discussiegroep gesloten nadat het een platform werd voor politieke discussie. Dat meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf zou die beslissing hebben genomen omdat de discussies leidden tot racistische en seksistische reacties. De groep, FB Anon, was volgens Business Insider oorspronkelijk een plek waar medewerkers anoniem hun zorgen konden uiten.

FB Anon werd in de maanden rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds meer gebruikt door rechtse Facebook-medewerkers. De gesprekken in het interne forum gingen steeds vaker over politiek. De groep werd een plek waar supporters van Donald Trump samen konden komen.

De CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, besloot volgens bronnen van Business Insider en The Wall Street Journal in december 2016 om de discussiegroep te sluiten. Een maand eerder won Trump de presidentsverkiezingen.

De beslissing laat zien dat techbedrijven ook intern de balans moeten zoeken tussen vrijheid van meningsuiting en de verspreiding van haatberichten. Volgens The Wall Street Journal waren sommige medewerkers het niet eens met de beslissing van Zuckerberg, ook al waren sommige reacties kwetsend.

Kort nadat de groep werd gesloten, verschenen er volgens Business Insider op het kantoor van Facebook posters met een verwijzing naar FB Anon. Daarop waren de woorden ‘Silenced, but not silent’ te zien, met de begin- en einddatum van de discussiegroep: 18 mei 2015 tot 13 december 2016.

‘Algemene voorwaarden’

In een officiële verklaring aan Business Insider zegt Facebook dat FB Anon werd opgeschort omdat de groep in strijd was met de algemene voorwaarden van het bedrijf. “[De voorwaarden] vereisen dat mensen die Facebook gebruiken (inclusief onze medewerkers) hun identiteit kenbaar maken op ons platform. Vorig jaar hebben we enkele anonieme interne groepen en pagina’s binnen Facebook verwijderd, en onze medewerkers geattendeerd op plekken in ons bedrijf waar ze openlijk en vertrouwelijk kunnen discussiëren.”