‘Elektrische vrachtwagen van Tesla moet met volle accu 320 tot 480 kilometer afleggen’

Tesla

De elektrische vrachtwagen van Tesla moet met een volle accu tussen de 320 tot 480 kilometer kunnen afleggen. Dat meldt Reuters. Tesla onthult volgende maand een prototype van zijn elektrische vrachtwagen. Over de actieradius van het voertuig waren tot nu toe nog geen details bekend.

Met een bereik van maximaal 480 kilometer, in gunstige omstandigheden, is het voor Tesla lastig om te concurreren met traditionele dieselvrachtwagens. Voor langeafstandstransport kan zo’n voertuig al gauw 1000 kilometer afleggen zonder te tanken.

Tesla wordt echter beperkt door de huidige batterijtechnologie. Topman Elon Musk heeft altijd gezegd in te willen zetten op volledig elektrische voertuigen. Klanten van zijn elektrische auto’s nemen ook genoegen met een kleinere actieradius.

Markt

Toch zou het Tesla kunnen lukken om in de Verenigde Staten een marktaandeel te veroveren. Een analist zegt tegen Reuters dat ongeveer dertig procent van alle vrachtwagenritten in de Verenigde Staten een korte rit van 160 tot 320 kilometer is.

Uit een onderzoek van de Europese Commissie uit 2015 blijkt dat voertuigen bij internationaal goederenvervoer in de EU gemiddeld 581 kilometer afleggen. De gemiddelde afstand voor nationaal goederenvervoer is 86 kilometer, afhankelijk van de grootte van het land en in hoeverre de markt afhankelijk is van internationaal transport.

Voor exacte details over de elektrische vrachtwagen is het afwachten tot de presentatie in september. Tesla reageerde tegen Reuters met de mededeling dat het bedrijf niet ingaat op geruchten, want dat zou ‘dwaas’ zijn.