Bekritiseerde volgfunctie uit de Uber-app gehaald

Uber

Uber verwijdert de volgfunctie uit zijn app, zegt chief security officer Joe Sullivan tegenover Reuters. Met de functie was het mogelijk om gebruikers na een rit te blijven volgen, wat op veel kritiek kwam te staan.

De taxidienst kon gebruikers maximaal vijf minuten na een rit was afgelopen blijven volgen. Uber stelde dat het nodig was om de veiligheid van klanten te verzekeren. Maar als gebruiker kon je niet kiezen om je locatie alleen te delen als de app open stond. Wilde je dus voorkomen dat de app wist waar je was, dan moest je alle locatiediensten in de app uitzetten.

Bij de introductie van de optie in december vorig jaar reageerden diverse gebruikers boos. Er werd gevreesd voor hun privacy. Probleem was bovendien dat als je het delen van de locatie uitschakelde, de app blijft herhalen dat het je locatie nodig heeft om door te gaan. Iets wat niet waar is overigens, want het is ook mogelijk om adressen in te vullen zonder dat je je locatie deelt.

Verwijderen

Volgens het bedrijf is de volgfunctie nooit in de praktijk toegepast. Op Android is de dienst echter nooit uitgerold geweest, maar op iOS wel. Daar wordt de optie dus geheel uit de app verwijderd. Dit gebeurt in een update die later deze week verschijnt.