Duitsland komt nog dit jaar met conclusie over machtsmisbruik Facebook

Facebook clickbait

De Duitse mededingingsautoriteit komt nog dit jaar met zijn conclusie over mogelijk machtsmisbruik door Facebook. Dat schrijft Reuters. De autoriteit, de Bundeskartellamt, doet sinds maart vorig jaar onderzoek naar het advertentiebedrijf.

De mededingingsautoriteit verdenkt Facebook ervan dat het machtspositie misbruikt om gebruikers te benadelen. De organisatie vermoedt dat Facebook met zijn gebruikersvoorwaarden de Duitse wet overtreedt.

Facebook is ook in Duitsland het grootste sociale netwerk. De achterkant van het bedrijf, die zoveel mogelijk gegevens verzamelt om advertentie te verkopen, is een stuk minder zichtbaar. Mensen kunnen Facebook pas gebruiken als zij instemmen met die gegevensverzameling.

Duitsland maakt zich zorgen dat het bedrijf zijn gebruikers onvoldoende informeert over welke gegevens het over hen verzamelt. “Het is voor gebruikers moeilijk om de gevolgen in te schatten van de toestemming die zij geven”, schreef de Bundeskartellamt in maart 2016. “Er bestaat aanzienlijke twijfel over de ontvankelijkheid van deze aanpak.”

Facebook verzamelt zoveel mogelijk gegevens over zijn gebruikers, omdat het daarmee zo gericht mogelijk advertenties kan tonen. Het bedrijf heeft regelmatig kritiek gekregen op zijn methode. Ook de Nederlandse privacywaakhond had een aantal maanden geleden kritiek op het beleid.

Mocht Facebook in Duitsland schuldig worden bevonden aan machtsmisbruik, dan kan het bedrijf een boete van maximaal 10 procent van zijn omzet verwachten.