Directeur JPMorgan voorspelt zeepbel voor de bitcoin

Als we Jamie Dimon, de directeur van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase, moeten geloven, dan is de bitcoin onderdeel van een grote zeepbel en is het een frauduleus betaalmiddel. Dat zegt hij tegenover Bloomberg.

Dimon stelt zelfs dat de zeepbel van de bitcoin nog erger wordt dan de tulpengekte. De tulpengekte vond plaats in 1634, toen de prijzen voor tulpenbollen tot enorme hoogten stegen. De handel nam een enorme vlucht, maar kwam vervolgens abrupt tot stilstand. Kijken we naar de bitcoin, dan voorspelt Dimon dat de waarde er van kan stijgen tot 20.000 dollar, maar dat de zeepbel uiteindelijk toch echt gaat knappen.

De directeur uit onder meer kritiek op de digitale valuta, omdat het decentrale karakter er van ervoor zorgt dat het handig is voor mensen die geen andere opties hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen in Venezuela en Noord-Korea. Daarnaast is het een ideaal betaalmiddel voor moordenaars en drugsdealers, stelt de man.

Ontslagen

Werknemers van JPMorgan hoeven overigens niet te handelen in bitcoin, als we Dimon moeten geloven. “Ze worden meteen ontslagen en om twee redenen: het is tegen onze regels en het is dom. Beiden zijn gevaarlijk.” Opvallend, want de bank heeft samen met andere banken vele miljoenen dollars geïnvesteerd in blockchain, de technologie achter bitcoin. Dimon denkt dan ook dat het gebruik van deze techniek in de komende jaren gaat toenemen, zodra bedrijven hier meer op in gaan spelen.

Na de opmerkingen van Dimon daalde de waarde van de bitcoin even met 2,7 procent.