Vooralsnog geen Hyperloop One-route in Nederland

Hyperloop One Netherlands route

Er komt vooralsnog geen hyperloop-route van de Amerikaanse startup Hyperloop One in Nederland. Dat blijkt uit de lijst van winnaars en finalisten die Hyperloop One online heeft gezet. Het ging om een route die Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad met elkaar zou verbinden.

De hyperloop is een concept waarbij zogenaamde ‘pods’ met mensen of goederen door een vacuümbuis reizen. Deze pods kunnen in theorie een snelheid van ruim 1000 kilometer per uur halen. Een volledig rondje langs alle steden van de Nederlandse route zou dan slechts drie kwartier duren.

In mei 2016 schreef Hyperloop One een wedstrijd uit voor mogelijke routes. Daarvan zijn nu tien routes als winnaar geselecteerd. Of de hyperlooptrajecten daadwerkelijk gebouwd gaan worden, is nog onzeker. Bedrijven zoals Hyperloop One zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de technologie voor honderd procent te laten werken, laat staan dat er ook nog mensen in vervoerd moeten worden.

Noord-Amerika

In Noord-Amerika gaat om één route in Canada (Toronto – Montreal, 640 km), vier in de Verenigde Staten (Cheyenne – Denver – Pueblo, 580 km / Miami – Orlanando, 414 km  / Dallas – Laredo – Houston, 1030 km / Chicago – Pittsburgh, 758 km) en één route in Mexico (Guadalajara, Mexico-Stad, 532 km).

Europa

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee routes gekozen. Eén loopt van Edinburgh naar Londen en heeft een lengte van 666 kilometer. De andere route gaat van Liverpool via Manchester, en nogmaals Edinburgh naar Glasgow (545 km). Beide ritjes over het hele traject duren volgens Hyperloop One niet langer dan 50 minuten.

Naast de Nederlandse route zijn ook een route uit Duitsland (Berlijn – Hamburg), een route tussen Finland en Estland en een route tussen Spanje en Marokko als Europese finalist geëindigd.

India

In India is een route van Bangalore naar Madras (334 km) en een route van Bombay naar Madras gekozen (1102 km). Ook de tweede route loopt via Bangalore, maar neemt vervolgens een route met minder tussenstops naar de kuststad Madras.