Politie gaat vlogs van agenten opnieuw beoordelen vanwege schending privacy

De politie gaat opnieuw beoordelen of vlogs op YouTube waarin agenten hun werk filmen, inbreuk maken op de privacy. Aanleiding is een onderzoek van De Monitor, waaruit bleek dat adressen van verdachten in sommige gevallen te achterhalen waren.

De politievloggers Jan-Willem en Tess publiceren sinds respectievelijk mei 2016 en mei 2017 video’s op YouTue, waarin zij hun werk laten zien. De dataredactie van De Monitor bekeek 149 video’s en concludeerde dat in 28 video’s teveel persoonsgegevens naar buiten kwamen. Hoewel gezichten onherkenbaar werden gemaakt, kon de redactie in 18 gevallen met wat speurwerk toch het adres van verdachten achterhalen.

De politie noemt het werk van de politievloggers waardevol, ondanks dat het filmen niet de primaire taak van de agenten is. De politie denkt dat de vlogs misdaad kunnen voorkomen en dat de agenten door het beantwoorden van vragen meer begrip kunnen kweken.

Toch gaat de politie de vlogs nu herbeoordelen. Vlogs waarin mensen herkenbaar in beeld komen of hun identiteit te achterhalen is, worden aangepast of verwijderd. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt dat voorlopig voldoende, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Gisteren berichtte de Volkskrant dat Bits of Freedom een klacht indient tegen de politievlogs. De organisatie vindt dat de politie gegevens lekt door ze te publiceren op YouTube.