Renault, Nissan en Mitsubishi zetten in op elektrische auto’s en taxidienst met zelfrijdende auto’s

Autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi zetten samen in op elektrische auto’s. Tot 2022 willen de merken samen twaalf volledig elektrische auto’s op de markt brengen. In die periode komen er ook veertig nieuwe modellen die deels autonoom kunnen rijden.

Een aantal van die auto’s moet zelfs volledig autonoom kunnen rijden. Renault, Nissan en Mitsubishi willen die zelfrijdende voertuigen gebruiken voor een taxidienst. Hoe het samenwerkingsverband, dat Alliance 2022 heet, dat precies wil gaan doen, blijft onbekend.

De merken zeiden niets over welke technieken ze voor autonoom rijdende voertuigen willen gebruiken. Ook over samenwerking met andere partijen, bijvoorbeeld om de taxidienst op te zetten, is nog niets bekend.

De stap lijkt in ieder geval een antwoord op de opkomst van taxidiensten zoals Uber. De bedrijven zijn bang dat het bezitten van een auto steeds duurder wordt. Ook vrezen zij geen antwoord hebben op een markt waarin auto’s permanent verhuurd worden – zoals Uber dat voor zich ziet.

Karhoo

Hoewel de drie autofabrikanten geen details gaven, berichtte TechCrunch eerder dit jaar wel dat Renault-Nissan de startup Karhoo heeft overgenomen. Karhoo was een dienst waarbij gebruikers een taxi van verschillende aanbieders konden boeken. Het bedrijf stopte in november 2016.