Twitter test langere tweets van 280 tekens

Twitter zou deze week 300 medewerkers op straat willen zetten. Daarmee krimpt het bedrijf in één klap met acht procent in.

Twitter test een rigoureuze wijziging op zijn platform: tweets met twee keer zoveel ruimte. Daardoor moet het mogelijk worden om 280 tekens in een tweet te plaatsen, in plaats van de huidige 140 tekens. De extra ruimte wordt getest onder een kleine groep gebruikers, meldt het sociale medium.

Twitter stelt dat mensen nu hun volledige gedachten vaak niet kwijt kunnen in een tweet. Daarom wordt er gekeken of ze langer gemaakt moeten worden. Maar die wijziging is bijzonder: al sinds de oprichting van het platform is er een limiet van 140 tekens per bericht. Die standaard werd ingevoerd zodat tweets in een sms’je zouden passen. Maar wie sms’t er nu nog?

Om de limiet heen werken

Natuurlijk zijn er manieren om om het limiet van 140 tekens heen te komen. Dat noemen we een tweetstorm: meerdere tweets achter elkaar over hetzelfde onderwerp. De tweets plaats je dan als reactie op je eerdere berichten. Zo kun je alles als een geheel lezen.

Twitter stelt verder dat het in talen als Nederlands en Engels vaak voorkomt dat de tweets zorgvuldig bewerkt worden om er zoveel mogelijk in te plaatsen. “Oké” wordt dan bijvoorbeeld “K”. Leuk detail: in het Japans, Chinees en Koreaans gebeurt dit niet, want er kan in die talen veel meer gezegd worden met 140 tekens.

Dat is dan ook de reden dat het nieuwe limiet van 280 tekens niet van toepassing wordt in die drie talen. Alleen talen die bijvoorbeeld het Latijnse en Arabische alfabet gebruiken krijgen het nieuwe limiet.

Twitter

Test en kritiek

Zoals gezegd gaat het alleen nog maar om een test. Het is echter niet duidelijk welke groepen gebruikers de test voor hun neus krijgen. Wel weten we dat veel gebruikers een emotionele band hebben met de 140 tekens. En ook Twitter weet dat. Maar:”We hebben dit geprobeerd, zagen de kracht van wat het zal doen en werden verliefd op deze nieuwe, maar nog altijd korte beperking.”

Op het platform zelf reageert dan ook niet iedereen tevreden met de wijziging. “In 280 tekens zou Trump oorlog kunnen verklaren met meerdere landen”, schrijft een gebruiker bijvoorbeeld.