‘Facebook wil mensen met toegang tot overheidsgeheimen op het gebied van nationale veiligheid aannemen’

Facebook wil in de Verenigde Staten mensen aannemen die toegang hebben tot overheidsgeheimen op het gebied van de nationale veiligheid. Dat schrijft Bloomberg op basis van een anonieme bron. Facebook zou deze werknemers willen gebruiken om de buitenlandse bemoeienis in Amerikaanse verkiezingen via Facebook te beperken.

Een security clearance wordt uitgegeven door de Amerikaanse overheid en geeft een individu toestemming niet-publieke overheidsinformatie over de veiligheid van het land in te zien. Voordat iemand deze toestemming kan krijgen, ondergaat die persoon een screening.

Facebook wil de toestemming personen met een clearance gebruiken om eerder op de hoogte te zijn van mogelijke inmenging met toekomstige verkiezingen op zijn platform, zegt de anonieme bron tegen Bloomberg. Een security clearance is in eerste instantie alleen bedoeld voor functies binnen de federale overheid, maar kan ook actief blijven als de persoon werkt in de private sector.

Volgens Bloomberg is het vrij gebruikelijk dat private bedrijven mensen met een security clearance in dienst nemen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die diensten leveren aan het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Onderzoek

Momenteel onderzoekt het Amerikaans Congres welke rol uit Rusland afkomstige politieke advertenties op Facebook hebben gespeeld tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Begin deze maand overhandigde Facebook 3.000 advertenties aan de overheid.

Naar verwachting maakt het Amerikaans Congres de door Facebook overhandigde advertenties binnenkort openbaar. Vorige week werd bekend dat ook Google tijdens de verkiezingsperiode te maken heeft gehad met vermoedelijk Russische bemoeienis.