Alphabet gaat futuristische ‘internetstad’ bouwen in Toronto

Alphabet Sidewalk Labs

Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat een wijk in Toronto omtoveren tot een futuristische ‘internetstad’. Sidewalk Labs, een onder deel van het bedrijf, heeft het winnende bod uitgebracht om een gebied van bijna vijf hectare te mogen ontwikkelen, schrijft The Wall Street Journal. Volgens geruchten gaat het project minimaal een miljard dollar kosten.

Sidewalk Labs steekt zelf minstens 50 miljoen dollar in het installeren en testen van technologie voor de slimme stad. In de wijk Quayside moeten onder meer zelfrijdende shuttles komen als vervoersmiddel. Privévoertuigen krijgen dan ook beperkte toegang. Verder moeten er fietspaden komen die in de winter verwarmd zijn, zodat je geen last hebt van sneeuw.

Door tunnels moeten waterpijpen en bedrading voor de stroomtoevoer komen. In die tunnels kunnen ook robots rijden om pakketten te bezorgen. Huizen en winkels moeten via “aanpasbare gebouwen en nieuwe bouwmethodes” betaalbaarder worden. Verder komen er allerlei sensoren in de wijk die bijvoorbeeld kunnen meten wanneer de prullenbak vol zit of wanneer er sprake is van geluidsoverlast.

Alphabet Sidewalk Labs

Natuurlijk zijn er dan direct zorgen over het gebruik van verzamelde data. Die zorgen wil Sidewalk Labs wegnemen via een uitgebreide privacyverklaring en doorlopende transparantie over de plannen.

Uitzondering van wetten

Om de wijk te kunnen ontwikkelen, wil Alphabet uitgezonderd worden van veel bestaande wetten. Het zou onder meer gaan om bestaande transport- en bouwvoorschriften.

Hoe lang Sidewalk Labs over de ontwikkeling van Quayside denkt te doen, is niet duidelijk. Wel weten we dat de technologie uiteindelijk ingezet moet worden in een veel groter deel van Toronto, met een omvang van ruim 3 vierkante kilometer. Het bedrijf wil de technologie die er ontwikkeld gaat worden later ook gaan verkopen aan andere steden.