‘Apple probeert belastingplicht in Ierland te omzeilen via kanaaleiland Jersey’

Apple zou via een nieuwe constructie minder belasting hoeven te betalen in Ierland. Dat staat in de Paradise Papers, meldt BBC. Eerder greep de Europese Commissie nog in bij belastingafspraken tussen Apple en Ierland.

De Paradise Papers zijn een grote verzameling gelekte documenten die onlangs gepubliceerd werden. Daarin staan veel details over grote bedrijven en bekende personen die gebruikmaken van belastingparadijzen. Apple zou er daar een van zijn.

De Amerikaanse techgigant kreeg vorig jaar een boete van 13 miljard euro, nadat de Europese Commissie onderzoek deed naar vermeende belastingafspraken tussen het bedrijf en de Ierse overheid. Volgens de Paradise Papers zou Apple in de tijd van het onderzoek een Ierse holdingonderneming naar het Kanaaleiland Jersey hebben verplaatst. Daar geldt een belastingtarief van nul procent voor buitenlandse bedrijven.

Daarnaast zou de iPhone-fabrikant voor honderden miljarden euro’s intellectueel eigendom hebben verkocht aan een Ierse dochteronderneming. De overname daarvan zou de onderneming kunnen opvoeren als kosten om toekomstige winsten te drukken. In Jersey zou er bovendien geen belasting over de verkoop betaald hoeven worden.

Geheim

De gelekte documenten komen van het offshorebedrijf Appleby. In de Paradise Papers staan onder meer een aantal e-mails met conversaties tussen werknemers van Apple en Appleby. Daaruit blijkt dat de iPhone-maker de nieuwe constructie geheim wilde houden.

Tegenover de BBC wilde het bedrijf niet reageren op de informatie. Wel is de vestiging van de Ierse dochterondernemingen gewijzigd om tegemoet te komen aan de wensen van de Europese Commissie, aldus Apple. Het bedrijf benadrukt verder dat het niet minder belasting is gaan betalen in de betreffende landen.