‘Russische overheid investeerde miljoenen in Facebook en Twitter’

Facebook

Facebook en Twitter zouden investeringen hebben gekregen van de Russische overheid, met behulp van de Russische miljardair Yuri Milner. Dat blijkt uit gelekte documenten die de Süddeutsche Zeitung in handen heeft, meldt NU.nl.

Milner ontving volgens de documenten 191 miljoen dollar van de Russische staatsbank VTB Bank. Het overgrote deel van dit geld werd vervolgens gebruikt om in Twitter te investeren. Ook van het Russische energiebedrijf Gazprom kreeg Milner geld, dat geïnvesteerd werd in Facebook.

Milner had uiteindelijk een aandeel van 8 procent in Facebook en 5 procent in Twitter. Later verkocht hij die aandelen weer.

Onderzoek

De documenten zeggen niets over mogelijke invloed op sociale netwerken via de Russische investeerders. In Amerika doet het Congres onderzoek naar Rusland op Twitter en Facebook tijdens de presidentsverkiezingen. Russische partijen probeerden invloed uit te oefenen door nepnieuws en berichten te verspreiden.

DST Global, het bedrijf van Milner, is niet in de raad van bestuur van Facebook aanwezig, benadrukt een woordvoerder van het sociale medium. Twitter heeft vooralsnog geen reactie gegeven.