Minister Ollongren: ‘Russen proberen publieke opinie Nederlanders met nepnieuws te sturen’

nepnieuws

De afgelopen tijd horen we veel over Rusland die met nepnieuws en advertenties de publieke opinie probeert te beïnvloeden. Maar die verhalen beperkten zich vooral tot de Verenigde Staten. Tot nu dan. Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken probeert Rusland ook hier de publieke opinie te sturen. Dat schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer, meldt het AD.

Volgens de D66-minister staat Nederland in de nadrukkelijke belangstelling van Moskou. Samen met bedrijven als Facebook, Google en Twitter wil ze gaan onderzoeken hoe er weerstand geboden kan worden tegen deze praktijken.

Een voorbeeld van een poging tot het beïnvloeden van de publieke opinie, is een nepwebsite met valse informatie over de ramp met vlucht MH17. De website lijkt van de Nederlandse overheid, maar is afkomstig uit Rusland. Het fenomeen is natuurlijk niet nieuw, maar komt volgens de minister wel steeds vaker voor.

Wiv

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is volgens Ollongren “noodzakelijk” om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden. Over die wet, ook wel de Sleepwet of Aftapwet genoemd, vindt volgend jaar een referendum plaats. Met de wet krijgen inlichtingendiensten meer bevoegdheden om grootschalig af te luisteren.