Twitter gaat blauwe vinkjes herzien: niet langer authenticatie, maar erkenning

Twitter gaat zijn systeem voor accountverificatie herzien. Het is volgens het platform niet de bedoeling dat mensen die haatzaaien of de algemene voorwaarden overtreden een blauw vinkje naast hun naam hebben. Het sociale medium gaat de verificatiebadge daarom verwijderen bij mensen die de regels overtreden.

Onder meer de Amerikaanse rechtse nationalisten Richard Spencer, Jason Kessler en James Allsup zijn hun blauwe vinkje inmiddels al kwijt. Zij ontvingen hun vinkje in eerste instantie als authenticatie. Door het blauwe vinkje weten andere Twitter-gebruikers dat de persoon achter het account daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn.

Maar volgens Twitter interpreteerden Twitter-gebruikers de verificatiebadge niet als authenticatie, maar als goedkeuringsstempel. Door het vinkje lijkt het alsof Twitter de uitspraken van gebruikers goedkeurt, ook als het account uitspraken doet waar het bedrijf het naar eigen zeggen totaal niet mee eens is.

Hervorming

Twitter gaat het authenticatieproces daarom herzien. Hoe het nieuwe systeem er precies gaat uitzien, is niet bekend. Nieuwe aanvragen voor verificatiebadges worden vooralsnog niet gehonoreerd. Ook kunnen huidige bezitters van het blauwe vinkje deze verliezen als ze niet voldoen aan nieuwe voorwaarden.

In de richtlijnen staat dat Twitter-gebruikers hun vinkje kwijtraken als zij haatzaaien of aanzetten tot geweld op basis van ras, etniciteit, herkomst, seksuele voorkeur, geslacht, gender(identiteit), religie, leeftijd, handicap of ziekte. Ook het steunen van groepen of organisaties die aanzetten tot haat of geweld kan leiden tot het kwijtraken van het vinkje.