In Londen rijden bussen deels op koffiedik dankzij Shell en bio-bean

Een aantal bussen in Londen worden door Shell en bio-bean voorzien van biobrandstof die deels van koffiedik gemaakt is. Daardoor moet de uitstoot van het openbaar vervoer in het Londense stadsnetwerk verlaagd worden. De bussen hoeven niet aangepast te worden om gebruik te maken van de nieuwe brandstof.

Volgens de twee bedrijven drinken inwoners van Londen gemiddeld 2,3 koppen koffie per persoon per dag. Dat is goed voor 200.000 ton afval per jaar. Bio-bean haalt een deel van de koffieprut op bij grote koffieketens en fabrieken, en droogt en verwerkt het. Daarna kan de koffie-olie uit de prut gehaald worden. Die olie wordt samen met brandstofpartner Argent Energy verwerkt in biobrandstof.

Nederland

“Het is een geweldig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk wordt wanneer we op een andere manier over afval gaan denken, door het als een nieuwe grondstof te bekijken”, aldus Arthur Kay, oprichter van bio-bean. “We zijn van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk, maar we zien ook heel wat mogelijkheden in een land zoals Nederland, waar per jaar meer dan 10 miljard kopjes koffie worden gedronken.”

Misschien zien we op termijn dus ook wel bussen in Nederland die rijden op ons koffie-afval.