Hillary Clinton: ‘Amerika is totaal onvoorbereid op impact van kunstmatige intelligentie’

Hillary Clinton heeft gewaarschuwd dat Amerika “totaal onvoorbereid is” op de economische en maatschappelijke effecten van kunstmatige intelligentie. Dat deed ze tijdens een radio-interview, schrijft The Verge. Volgens de voormalige presidentskandidaat racet de wereld “een nieuwe era van kunstmatige intelligentie in”, en dat heeft effect op “hoe we leven, hoe we denken en hoe we ons tot elkaar verhouden”.

“Veel slimme mensen – zoals Bill Gates, Elon Musk en Stephen Hawking – slaan een alarm dat we niet horen. En hun waarschuwing is dat kunstmatige intelligentie (AI) niet onze vriend is”, aldus Clinton. Volgens de Democrate zijn er twee specifieke gebieden waar AI veel impact op gaat hebben: digitaal toezicht en automatisering binnen het werkveld.

“Wat gaan we doen als we zelfrijdende auto’s krijgen? Het klinkt als een geweldig idee. Maar wat gaan we doen met de miljoenen mensen – vrachtwagenchauffeurs, pakketbezorgers, taxichauffeurs en zelfs Uber-chauffeurs – die dan niet langer een baan hebben? Daar zijn we totaal niet op voorbereid.”

Superslimme computers

De zorgen van Clinton zijn echter wel iets anders dan die van de slimme mensen die ze zelf aanhaalde. Musk en Hawking waarschuwen zeker voor AI, maar zij maken zich vooral zorgen om de hypothetische dreiging van superslimme computers en niet om de effecten op de korte termijn.

Bovendien wordt AI wel steeds meer gebruikt om de effectiviteit van toezicht te verbeteren, maar die trend bestond al ruim voor kunstmatige intelligentie een vlucht nam. Denk bijvoorbeeld aan de onthullingen van Edward Snowden. Maar op economisch gebied heeft ze natuurlijk gelijk: miljoenen mensen gaan hun banen verliezen en dat wordt een groot probleem.