Defensiebedrijf Thales: ‘Terroristen zullen dodelijke kunstmatige intelligentie in handen krijgen’

Terroristen en repressieve staten zullen ‘zeer binnenkort’ dodelijke kunstmatige intelligentie in handen krijgen. Daarvoor waarschuwt Alvin Wilby, de vice-president van onderzoek bij het Franse defensiebedrijf Thales. Dat schrijft de BBC. Wilby deed zijn waarschuwing voor een Brits overheidscomité, dat dinsdag verhoren hield over de gevaren van militaire kunstmatige intelligentie.

Autonome wapens, ook wel ‘killer robots’ genoemd, kunnen mensen doden met weinig of geen tussenkomst van een bestuurder. Het gaat bijvoorbeeld om robots die zelfstandig op zoek gaan naar doelwitten. De foto bij dit artikel is zo’n robot, ontwikkeld door het Britse bedrijf Qinetiq. Het duurt volgens Wilby niet lang voordat dit soort robots in verkeerde handen vallen. “Het is domweg een kwestie van tijd en schaal en ik denk dat het absoluut zeker is dat we ons hier zorgen over moeten maken”, citeert de BBC de getuigenis van Wilby.

Ook Noel Sharkey, emeritus hoogleraar kunstmatige intelligentie en robotica aan de Universiteit van Sheffield, sprak zijn zorgen uit voor het comité. Hij is bang dat groepen zoals Islamtische Staat gebruikmaken van dodelijke kunstmatige intelligentie.

Maar ook totalitaire dictators kunnen killer robots misbruiken. “Die laten zich [in hun doelen] niet tegenhouden door soldaten die de bevolking niet willen uitroeien”, zei hij. “Ik wil niet leven in een wereld waarin elke minuut per ongeluk oorlog kan uitbreken en een hoop mensen sterven voordat iemand zich er tegen verzet.”

Professor Sharkey wil dat de Verenigde Naties het gebruik van autonome dodelijke wapens verbiedt. Thales verdient zijn geld onder meer met het bouwen van systemen die wapens tegenhouden. Vice-president van onderzoek Wilby zei dat zo’n verbod misplaatst is en dat het niet gehandhaafd kan worden.