Dit is waar we op Facebook het meeste over spraken in 2017

Facebook

Het is december, dus we tellen alweer af naar de jaarwisseling. En dat doen we natuurlijk het beste met lijstjes! Gisteren zagen we al waar we het meeste over spraken op Twitter, maar ook Facebook heeft een lijstje voor ons samengesteld, meldt NU.nl. Dit is waar we in 2017 het meeste over spraken.

In Nederland was het overlijden van nagellakheld Tijn Kolsteren het meest besproken onderwerp van 2017. De jongen werd wereldwijd bekend door zijn nagellakactie voor Serious Request eind vorig jaar. Tijn had hersenstamkanker, maar zette zich in het Glazen Huis en daarna in voor het goede doel door nagels te lakken. Met zijn actie haalde hij 2,5 miljoen euro op. Helaas overleed hij in juli dit jaar als gevolg van zijn ziekte.

Het tweede meest besproken Nederlandse onderwerp is een stuk recenter. Het gaat namelijk om de anti-Zwarte Piet-demonstratie in Dokkum op 18 november. De bussen met demonstranten werden op de A7 tegengehouden. Ze wilden tijdens de landelijke intocht in Dokkum demonstreren tegen Zwarte Piet. Uit angst voor verdere ongeregelheden werd de actie alsnog door de burgemeester verboden. De demonstratie werd op 2 december ingehaald.

De top drie wordt afgemaakt door de landelijke Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Chester Bennington

Niet alleen politie, demonstraties en de nagellakheld hielden ons dit jaar bezig op Facebook. Ook spraken we volop over het overlijden van bekende muzikanten. Linkin Park-zanger Chester Bennington overleed in juli dit jaar, en werd het vierde meest besproken onderwerp op Facebook.

De beste vriend van Bennington, Soundgarden-zanger Chris Cornell, overleed in mei dit jaar. Die gebeurtenis staat op plaats zeven, gevolgd door het overlijden van rock and roll-pionier Chuck Berry.

Europa League

Natuurlijk ontkwamen we dit jaar niet aan voetbal. Het zesde meest besproken onderwerp onder Nederlandse Facebook-gebruikers was de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United aan het einde van mei. Ajax verloor de finale met 2-0.

Op plaats negen staat het verlies van Feyenoord van Excelsior in mei. Die nederlaag was belangrijk, want als Feyenoord had gewonnen, was de club na achttien jaar weer landskampioen. Dat gebeurde nu een week later pas.

De laatste in de top 10 is de speech tegen Donald Trump van actrice Meryl Streep. De toespraak werd in januari tijdens de uitreiking van de Golden Globes gehouden. Streep uitte toen felle kritiek op de uitspraken van Trump over asielzoekers. Hij sloeg terug door haar “de meest overgewaardeerde actrice” te noemen.

Wereldwijd

Internationaal wijkt de lijst natuurlijk af. Wereldwijd spraken we namelijk het meeste over de Internationale Vrouwendag, gevolgd door de Super Bowl en de aanslag in Las Vegas.