HQ app

Televisie en online video gaan steeds meer op elkaar lijken

Elger van der Wel

Het laatste voorbeeld hiervan is de quiz-app HQ. Dat is een een traditionele tv-quiz, maar dan online met de kijkers als kandidaten.

Online video bedreigt de traditionele televisie, maar mensen die voorspellen dat televisie op korte termijn verdwijnt doordat we massaal video via internet gaan kijken, hebben tot nu toe ongelijk gekregen. Afgelopen vrijdag keken er nog 2 miljoen mensen naar programma’s als The Voice Of holland en het Achtuurjournaal. Ook de diverse talkshows bereiken dagelijks nog zo’n miljoen kijkers.

Elger van der WelElger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over televisie en online video.Tegelijkertijd heeft Netflix in Nederland volgens schattingen meer dan 2 miljoen betalende abonnees. En honderdduizenden jongeren kijken dagelijks naar YouTube-video’s als alternatief voor de traditionele televisie. Het kijkgedrag wordt steeds diverser en heel langzaam begint de grens tussen traditionele televisie en online video te vervagen.

Immers: is alles wat je on demands bekijkt online video, ook al je bijvoorbeeld programma’s van de NPO en RTL terugkijkt? En als je er voor kiest om dat televisie te noemen, is Netflix dan ook niet gewoon tv? Ik schreef hier een half jaar geleden al een keer een column over, maar ik vind het interessant om te zien wat er sindsdien is gebeurd.

Facebook Watch

Online video-initiatieven zijn druk met tv-tje spelen Je ziet namelijk dat allerlei nieuwe online video-initiatieven allemaal druk zijn met ’tv-tje spelen’. Neem Facebook: dat is de VS begonnen met Facebook Watch. Op dit videoplatform zendt Facebook met de hulp van allerlei productiebedrijven en uitgevers televisieprogramma’s uit. Daarbij gaat het om on demand-shows (bijv. op het gebied van koken, reality of lifestyle) en live sportwedstrijden. Er zijn zelfs oude formats van bijv. MTV nieuwe leven in geblazen voor Facebook Watch.

Waar Facebook Watch nu nog veel series heeft die maar 6-10 minuten per aflevering duren, zou Facebook in nieuwe deals in willen zetten op langere programma’s. Daarbij gaat Facebook Watch nog minder op YouTube lijken dan het al deed en is het steeds meer televisie zoals we dat altijd al kennen. Op het feit dat je niet kunt zappen langs lineaire kanalen na.

Introducing Watch

Geplaatst door Facebook op woensdag 9 augustus 2017

HQ

Een compleet ander voorbeeld van hoe online steeds meer naar de successen van televisie wordt gekeken, is de app HQ (op dit moment enkel nog voor iOS). HQ is eigenlijk een traditionele tv-quiz, maar dan is iedere kijker ook meteen kandidaat.

De app is bedacht door Rus Yusupov en Colin Kroll, die ieder de dienst Vine bedachten. Het concept is eigenlijk heel simpel: je krijgt in de app een quiz van twaalf meerkeuzevragen. Beantwoord je ze allemaal goed dan win je, maar bij één fout antwoord lig je uit het spel. De prijs die je wint is afhankelijk van hoeveel winnaars er zijn. Alle winnaars delen namelijk samen een prijzenpot die meestal 1000 dollar omvat. Dus hoe moeilijker de quiz was, hoe meer je winst ook echt waard is.

De hele quiz is opgezet als een tv-show Het opvallende aan HQ is dat de makers er voor hebben gekozen om de hele quiz als een tv-show op te zetten. Elke avond om 21:00 uur Nederlandse tijd (en om 3:00 uur ’s nachts nog een keer) krijgen gebruikers een pushbericht en op dat moment kun je live meespelen met HQ in de app.

Komiek Scott Rogowsky presenteert de quiz. Hij verzorgt een intro en praat de vragen aan elkaar. Bij elke vraag krijg je 10 seconden om te antwoorden, waardoor het onmogelijk is om het juiste antwoord op te zoeken. HQ heeft verder een commentsectie waarin je live kunt reageren op de stream. Dit onderdeel lijkt rechtstreeks afkomstig uit Facebook Live of Instagram Live Stories.

Combinatie

En daarbij hebben de makers van HQ op een ongelofelijk slimme manier onderdelen van traditionele tv, social media en mobiele games gecombineerd in één verslavende app.

Elke keer als ik meespeel vraag ik me opnieuw af waarom niemand dit eerder heeft bedacht. Zeker als je je bedenkt dat het bedrijf achter de app op dit moment een verwachte waardering heeft van 80 tot 100 miljoen dollar.

Het kan ook bijna niet anders dan dat er binnenkort iemand anders aan de slag gaat met dit idee. En ik verwacht dat dat zomaar eens een traditionele televisiepartij kan zijn in plaats van een hippe startup. Immers: niet alleen online video gaat steeds meer op traditionele televisie lijken, andersom zitten tv-makers gelukkig ook niet stil.