Nieuwe Android-versie nog weinig gedownload: minder dan 1 procent draait Oreo

Android

Als er een ding zeker is op het gebied van Android, is dat iedereen een andere versie van het besturingssysteem draait. De Android-markt is gigantisch gefragmenteerd, omdat veel mensen nog oudere versies draaien. En dat blijkt nu ook weer. Uit cijfers van Google blijkt dat minder dan een procent van de Android-gebruikers Android Oreo – de nieuwste versie – draait.

In totaal heeft Android 8.0 Oreo slechts 0,5 procent van de Android-markt in handen. Ok├ę, alle nieuwe Pixel-telefoons draaien op het besturingssysteem, maar daar is dan ook vrijwel alles mee gezegd. De meeste telefoons worden namelijk nog verscheept met Android Nougat, een versie eerder, als besturingssysteem.

Deze versie – Android 7.0 en 7.1 – hebben 23,3 procent van de markt in handen. Android 6.0 Marshmallow doet het zelfs nog iets beter met 29,7 procent. En ook Android 5.0 en 5.1 Lollipop doet het beter met 26,3 procent.

Geen verrassing

De fragmentatie is natuurlijk niet echt verrassend. Android werkt met een wirwar aan providers, smartphone-fabrikanten en chipfabrikanten. Bovendien willen veel fabrikanten, zoals Samsung en HTC, hun eigen “sausje” over het besturingssysteem gieten. Daardoor duurt het langer voor een nieuwe update uitgerold kan worden.