Een slim huis vereist de hyperlink van de 21e eeuw

Frank Meeuwsen

Je huis volhangen met slimme lampen, beveiliging en een slimme thermostaat? Kies dan liever de producten die iets kleins héél goed doen en zich openstellen voor koppelingen met andere producten, dan voor een smarthome-platform.

Sta je de komende dagen in de Mediamarkt weer te wikken en te wegen voor een nieuw lampensysteem in je huis? Of klik je je kwijt in de reviews voor slimme thermostaten en beveiligingssystemen? Je bent niet de enige. Met de kerstdagen voor de deur geven we graag ons geld uit aan nieuwe gadgets. Maar waar kies je voor?

Het aanbod aan slimme thuisapparaten is enorm, maar de kwaliteit niet altijd even goed. Je wilt voorkomen dat je nu een slimme lamp koopt die in het voorjaar alweer achterloopt. Een led-lamp of gewone deurbel werkt altijd wel, maar ja, where’s the fun in that? Hoe weet je zeker dat je toekomstbestendige producten koopt, maar wel met de mogelijkheid dat je ze slim kunt besturen? Het is ondenkbaar dat je nu nog een computer of telefoon koopt zonder internettoegang. Je wilt onderdeel zijn van het netwerk van documenten, video’s en meningen. Zo zal je huis net zo goed deel uit kunnen maken van dat netwerk. De tijd is rijp voor hyperlinks in en om je huis.

Domotica? Nah…

Mijn eigen huis hangt vol met lampen van Philips Hue en KlikAanKlikUit. Maar wat blijkt? Ik kan de Philips Hue-lampen prima via het HomeKit-platform van Apple bedienen, maar mijn KlikAanKlikUit lampen niet. Direct via één scherm alle lampen bedienen zit er met HomeKit van Apple dus niet in. Daar komt nog bij dat de bediening van HomeKit op één telefoon meer dan prima is. Maar wil ik mijn vrouw en dochter (beiden iPhone) via ons betaalde iCloud familie-account uitnodigen om mijn configuratie van de Hue-lampen op hun telefoon te gebruiken? Dan krijg ik de onduidelijke foutmelding dat de uitnodiging is mislukt omdat het iCloud-account van mijn vrouw niet geregistreerd is bij iCloud. Volgt u het nog?

Ik kan alle Hue-lampen prima bedienen via het netwerk en de hardware van KlikAanKlikUit, maar dan mis ik weer de onvermijdelijke updates voor Hue die bij dergelijke software hoort. Hetzelfde geldt voor de goedkopere IKEA-lampen. Die zijn prima aan een systeem van KlikAanKlikUit te knopen, maar is er een beveiligingsupdate voor je lamp, dan ben je gedwongen dat via een IKEA-bridge te doen. Commercieel slim van alle aanbieders, maar niet heel gebruiksvriendelijk.

Natuurlijk kun je alles zelf doen. Welkom in de wereld van domotica. Ik koop een extra bridge of ga aan de slag met allerlei opensource-systemen op een Raspberry Pi of een NAS. Laten we eerlijk zijn, dat is allemaal gedoe. Het vergt extra onderhoud en zorgt voor meer plekken waar iets stuk of fout kan gaan. Extra plekken die ik mijn gezin moet uitleggen hoe ze te bedienen. Laat staan dat ik zoiets bij mijn (schoon)ouders mogelijk wil maken. Domotica was mooi in de Titulaer-tijd van het Huis Van De Toekomst, maar nog meer schermen in je huis is nu echt geen oplossing meer. Ik wil dat mijn huis mijn gezin snapt, niet andersom.

Moet ik dan toch maar kiezen voor HomeKit? Alle appels in één mandje? Hoezeer ik een Apple-fan ben, dat gaat me te ver. Ik wil het beste product voor bepaalde functionaliteiten. Ik wil mijn apparaten van afstand bedienen, maar niet afhankelijk zijn of de producten al dan niet HomeKit ondersteunen.

Beperkt gebruik en een groter netwerk

Philips heeft het vanaf de eerste dag slim aangepakt met hun Philips Hue-lampen. Ik laat de technische details en (on)mogelijkheden van de lamp in deze discussie even achterwege. Waar het mij om gaat is dat ze voor hun lampen een API hebben gemaakt. Daarmee is het mogelijk om op softwarematige wijze koppelingen tussen systemen te maken.

Philips maakt het met hun API mogelijk om voor de lampenset hele specifieke toepassingen te bedenken én te maken. Zo is er bijvoorbeeld een app voor doven en slechthorenden. Als de deurbel gaat, beginnen je lampen automatisch te knipperen. Deze app is niet door Philips gemaakt, maar maakt wel gebruik van Philip Hue. Er ontstaat zo een rijk ecosysteem van apps en uitbreidingen op de producten van een fabrikant.

Dit brengt me bij de volgende trend die we meer en meer zien. Door dalende productiekosten, vrijwel kosteloze online communicatie en groeiende distributiemogelijkheden is het steeds eenvoudiger om een product te ontwikkelen. Fabrieken, management en lopende banden: het is allemaal niet meer per se nodig om te starten met je eigen product. Met een goed idee en wat gedegen zoekwerk online kom je al een heel eind. Zo zie je meer en meer producten ontstaan die het niet in zich hebben om een compleet en allesoverstijgend thuisplatform te worden, maar wel héél goed zijn om één zorg in je leven weg te nemen. Het zijn producten met een beperkt gebruik, maar dankzij een API kun je ze met de juiste instrumenten aan andere producten of diensten koppelen.

Een mooi voorbeeld vind ik de slimme Circa-wekker, die overigens nog niet te koop is. De Rotterdamse makers hebben net de financiering rond via crowdfunding en werken nu hard aan de eerste versie. Deze wekker heeft maar één doel: jou beter laten slapen. Het pientere klokje zorgt ervoor dat je je telefoon uit de slaapkamer kunt houden (iets wat ik sowieso al een nobel streven vind).

Met slimme sensoren die je onder je matras plaatst en de begeleidende software kan de wekker je helpen beter in slaap te vallen en op het juiste moment op de juiste manier wakker te worden. Heel simpel en recht door zee, wat niet zo raar is voor de basisfunctie van een wekker. Maar Circa gaat verder: hij kan je helpen om je slaaproutine te verbeteren. Door de API is het mogelijk om bij het ontwaken je Philips Hue-lampen langzaam aan te laten gaan, via je KlikAanKlikUit-schakelaar de gordijnen automatisch te bedienen en op de Sonos een vriendelijke playlist te starten. En dat terwijl beneden je slimme koffieautomaat al opstart en de oven aangaat voor de croissantjes. Het mooie is dat Circa die functionaliteiten niet allemaal zelf hoeft te bedenken. Het enige wat zij doen is een API beschikbaar stellen, waar anderen op kunnen voortborduren.

Het is tijd voor de hyperlink van de 21e eeuw. - @frankmeeuwsen

Hyperlink van de 21e eeuw

Circa is slechts het topje van de ijsberg. Fabrikanten overspoelen ons de komende jaren met grote en kleine slimme huishoudelijke apparaten. Daar zit onvermijdelijk een hoop troep tussen. Apparaten die niet duurzaam zijn, het minder nauw nemen met beveiliging of maar een korte levensduur hebben. Het is zaak om de pareltjes eruit te halen. Een API is voor mij één van de criteria om de beperkte mogelijkheden uit te breiden en te koppelen aan andere producten.

Het is tijd voor de hyperlink van de 21e eeuw. Een schakelaar waarmee we geen documenten en kattenvideo’s aan elkaar knopen, maar waar we producten en diensten aan elkaar verbinden. Ik schrijf nu alleen over een slimme stereo, oven en gordijnroede voor je wekker. Maar denk eens aan de mogelijkheden wanneer bezorgdiensten, banken en andere dienstverleners zo denken. Als na een avond stappen je katerontbijt automatisch wordt bezorgd, of je de mogelijkheid hebt om automatisch microbetalingen te doen bij het gebruik van bepaalde producten. Het is tijd om de tastbare wereld beter aan elkaar te verbinden en slimmer samen te laten werken

Dat is toch een mooie kerstgedachte?