De Library of Congress slaat vanaf 2018 niet alle tweets meer op

Library of Congress

De Amerikaanse Library of Congress slaat sinds 2010 alle openbare tweets op om historische redenen. Maar nu zeggen de mensen die het Twitter-archief beheren dat ze vanaf 1 januari alleen tweets op een “selectieve basis” op gaan slaan. Dat heeft Gayle Osterberg van de bibliotheek in een blogbericht bekendgemaakt.

Het opslaan van tweets is logisch, zeker nu Amerika een president heeft die behoorlijk wat stennis schopt op Twitter. Maar vanaf 2018 worden de tweets niet allemaal meer opgeslagen. De berichten tussen 2006 en 2010 blijven bewaard, maar nieuwe tweets worden op selectieve basis toegevoegd.

De berichten die nog wel bewaard worden, zijn “thematisch en gerelateerd aan evenement, bijvoorbeeld verkiezingen en publiek beleid”. Volgens de bibliotheek is het aantal tweets gigantisch gegroeid sinds 2010. Bovendien bestaat het archief alleen uit tekst, waardoor je belangrijke informatie mist uit recentere berichten.

Opkomst

De eerste twaalf jaar van de berichten tonen de opkomst van belangrijke sociale media, stelt de bibliotheek. Maar de collectie die alleen uit tekst bestaat kan nu beperkt worden.

“De bibliotheek slaat normaal gesproken niet altijd alles op. Maar omdat we niet wisten welke kant sociale media opgingen toen ze opkwamen, maakte de bibliotheek een uitzondering voor openbare tweets. Nu sociale media gevestigd zijn geworden, brengt de bibliotheek zijn verzameling meer in lijn met zijn beleid.”