Koudste chip ter wereld draait nog bij temperaturen rond absolute nulpunt

Chip-University-of-Basel

Moleculen stoppen met bewegen als de temperatuur 0 graden Kelvin, of het absolute nulpunt, bereikt. Maar hoe onderzoek je wat er dan precies gebeurt met de fysica? Onderzoekers van de University of Basel hebben daar mogelijk een apparaat voor ontwikkeld. Zij maakten een chip die ze succesvol af kunnen koelen naar het extreem koude 2,8 millikelvin, vlakbij het absolute nulpunt dus.

Voor het afkoelen gebruikten de onderzoekers magnetische velden om vrijwel alle hittebronnen weg te halen. Het team begin met magnetische koeling om alle elektrische connecties van de chip af te koelen naar 150 graden microkelvin. Daarna integreerden ze een speciaal ontwikkeld magnetisch veld om een speciale thermometer (de Couloumb thermometer) af te koelen. Want ja, ook de hitte daarvan kan problematisch zijn als je naar het absolute nulpunt wilt.

Toepassingen

Het project was succesvol genoeg om de chip 7 uur lang koel te houden. Daarin kun je talloze testen uitvoeren. Handig, want daardoor kunnen we leren begrijpen wat fysica doet als het zijn absolute limieten bereikt. Daarnaast kan het handig zijn om ideale omstandigheden te creëren voor quantumfysica-experimenten.

De wetenschappers willen de chip eerst echter nog een stuk kouder maken. Ze zijn denken namelijk dat ze hun methode nog verder kunnen verbeteren om de temperatuur naar maar liefst 1 millikelvin te krijgen.