Autoriteit Persoonsgegevens krijgt dagelijks dertig meldingen van datalek

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt elke dag dertig meldingen van een datalek. Dat blijkt uit de meest recente cijfers, schrijft Trouw. Daarmee neemt het aantal meldingen toe sinds er in Nederland een meldplicht van kracht is. Sinds 2016 zijn bedrijven verplicht een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden.

In het eerste kwartaal van 2016 leverde dat ruim duizend meldingen op. Dat aantal is gestegen tot bijna 2600 in het derde kwartaal van dit jaar. Definitieve cijfers over het vierde kwartaal van 2017 zijn nog niet bekend, omdat het kwartaal nog loopt.

De Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete opleggen als onzorgvuldigheid heeft geleid tot een datalek. Dat is tot nu toe niet voorgekomen. De privacywaakhond ziet boetes niet als een doel, maar ‘een ultiem middel’, schrijft Trouw. De autoriteit deelt wel waarschuwingen uit, die moeten leiden tot betere gegevensbeveiliging.

Vorig jaar ontving de Autoriteit Persoonsgegevens in totaal ruim 5800 meldingen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar ging het om bijna 7.500 meldingen.

Het grootste gedeelte van de meldingen, bijna 30 procent, is net als vorig jaar afkomstig uit de zorgsector, geeft Trouw weer. Daarna volgen openbaar bestuur en de financiële sector. In de meeste gevallen worden naam, adres en woongegevens gelekt, gevolgd door geslacht, geboortedatum of leeftijd.