Hyundai presenteert waterstofauto NEXO tijdens CES

Hyundai NEXO

Hyundai heeft tijdens CES in Las Vegas een nieuwe generatie waterstofauto onthuld, samen met een nieuwe naam. De Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) heet voortaan namelijk NEXO. En deze nieuwe auto heeft een behoorlijke actieradius, namelijk 800 kilometer.

De Hyundai NEXO is de opvolger van de Hyundai ix35 FCEV. De auto is 20 procent lichter, 10 procent effici├źnter en 30 procent krachtiger dan zijn voorganger, aldus de fabrikant. Dat heeft allemaal een positieve invloed op de actieradius, die dus indrukwekkend groot is.

De auto bevat verder het Advanced Driver Assistance System (ADAS), waardoor je diverse autonome rijfuncties heeft. Zo kun je kiezen voor de Lance Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HAD), Remote Smart Parking Assist (RSPA) en Blind-spot View Monitor (BVM).

Intelligent Personal Cockpit

De auto is daarnaast uitgerust met de Intelligent Personal Cockpit. De cockpit is nu uitgerust met diverse sensoren die reageren op je stem en handsignalen. Door de nieuwe SoundHound-stemherkenningstechnologie kun je veelgebruikte functies in de auto – bijvoorbeeld de airco en het schuifdak – bedienen. Daarnaast kun je met spraakopdrachten muziek in de auto afspelen, maar ook de verlichting in je huis aanzetten en muziek rechtstreeks naar je audiosysteem in huis laten streamen.

Die spraakherkenning moet bovendien verder gaan dan andere technieken. Zeg je bijvoorbeeld “Vertel me hoe het weer morgen is” en “Schakel de lichten uit in onze woonkamer”, dan weet het systeem dat je twee afzonderlijke opdrachten in dezelfde zin gaf. Elke taak wordt dan ook afzonderlijk uitgevoerd.

Hyundai NEXO

Verder zit er Wellness Care in de Intelligent Personal Cockpit. Die functie detecteert aan de hand van twee sensoren in de stoel en op het stuur plotselinge veranderingen in je hartslag en je stressniveau. Heb je last van stress, dan krijg je toegang tot online visueel overleg met een arts. Maar het systeem kan ook een rustgevende afspeellijst inschakelen, terwijl de verlichting wordt gedimd voor een meer rustgevende rijervaring.

Extreme temperaturen

De Hyundai NEXO moet verder extreme temperaturen aankunnen. Zo kan het voertuig nog starten bij -29 graden. De auto beschikt bovendien over een koudestartmogelijkheid binnen 30 seconden. Maar ook bij warme temperaturen doet de auto wat hij moet doen. Het voertuig kan nog prima rijden en starten bij 49 graden Celcius, door de uitstekende koelprestaties, stelt Hyundai.

Hyundai zet hoog in op groene auto’s. Voor 2020 moeten er maar liefst veertien nieuwe ecovriendelijke auto’s bijkomen. Het gaat om vijf hybridemodellen, vier plug-in hybrides, vier elektrisch aangedreven auto’s en de NEXO. In 2025 moet het aantal ecovriendelijke voertuigen gestegen zijn naar achttien.

Hyundai NEXO