‘Valse raketmelding voor Hawaï werd veroorzaakt door slecht design’

De valse melding van een inkomende ballistische raket werd veroorzaakt door slecht design. De knop om een échte waarschuwing voor een raketaanval de versturen, stond namelijk direct naast de knop om de melding te testen, schrijft The Washington post. De medewerker die de melding verstuurde, drukte per ongeluk op de verkeerde knop.

De melding zorgde zaterdag rond 19.00 uur (Nederlandse tijd) voor paniek op Hawaï. Inwoners van de staat kregen de melding dat er een ballistische raket onderweg was naar de eilanden. ‘Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening’, stond erbij. Ook op televisie werd een waarschuwing uitgezonden.

Ruim een half uur later maakten de autoriteiten bekend dat het om een foutje ging.

De paniek die destijds – naast Hawaï – ook rondwaarde op Twitter, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor ergernis. De consensus: dat de twee knoppen naast elkaar stonden en dat een valse melding zomaar verstuurd kan worden, is het gevolg van slecht design.

Dat twitterende designers inmiddels massaal hebben besloten dat het om een slecht design ging, leidt zelf ook weer tot ergernis. Het blijft natuurlijk wel Twitter.