5G-rapport: ‘Gebruikers willen GB’s cadeau geven aan anderen en minder complexe markt’

5G screen

Consumenten willen als 5G er komt een grenzeloos gevoel, een moeiteloze koopervaring en de mogelijkheid om overgebleven GB’s cadeau te doen aan anderen. Dat blijkt uit het rapport Towards a 5G consumer future van Ericsson. Daarvoor werd onderzocht wat consumenten echt willen als de nieuwe standaard er komt.

Consumenten willen onder meer een “moeiteloze koopervaring”. Op dit moment is de telecommarkt volgens het onderzoek nog te complex. Omdat we moeite hebben met het begrijpen van het mobiele dataplan, is er een verschil te zien tussen wat je koopt en wat je daadwerkelijk gebruikt. Dat moet in de toekomst eenvoudiger.

Ondertussen willen we wel graag een grenzeloos gevoel als het om internet gaat. Dat betekent niet dat we onbeperkte data-abonnementen willen, maar alleen het gevoel van onbeperktheid hebben. Oftewel: je hebt zoveel data, dat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je bundel straks op is.

Overigens houden we nu ook al regelmatig data over: de gemiddelde smartphonegebruiker houdt jaarlijks 31 GB aan mobiele data over. Volgens Ericsson is dat voldoende om zes seizoenen van Game of Thrones te kunnen streamen. Flink wat dus. Twee op de vijf consumenten wil die GB’s als valuta inzetten, stelt het rapport. De data kun je dan opslaan, ruilen of cadeau doen aan een ander.

Maar we willen meer dan alleen maar databundels. Zo willen we graag hogere breedbandsnelheden en “eerlijke” draadloze contracten.

5G komt er aan

5G is er nog niet, maar zeer zeker wel onderweg. Hoewel de overtuiging heerst dat consumenten hier geen interesse in heeft, zegt wereldwijd driekwart van de smartphonegebruikers het tegenovergestelde. 44 procent is ook bereid om voor de nieuwe standaard te betalen.

De meeste diensten zijn binnen drie tot vier jaar mainstream, verwachten consumenten. Ruim 50 procent zegt bovendien te verwachten binnen twee jaar na de lancering gebruik te maken van de 5G-diensten. Ruim een derde verwacht verder dat de nieuwe standaard mogelijkheden biedt die verder gaan dan snelheid, netwerkdekking en lagere prijzen. Denk bijvoorbeeld aan een betere levensduur van de accu en de mogelijkheid om naast apparaten ook IoT met elkaar te verbinden.