Deze 18-jarige Bitcoin miljonair ziet toekomst in Monero

De 18-jarige Erik Finman besloot op zijn twaalfde de duizend dollar die hij van zijn oma had gekregen, in Bitcoin te investeren. Zes jaar later is hij een Bitcoin miljonair geworden. In dit filmpje van CNBC Crypto vertelt hij waarom Bitcoin niet de toekomst heeft, en waarom andere cryptomunten zoals Monero, wel.

Bitcoin is niet duurzaam, volgens de jonge cryptomiljonair. Hij noemt de cryptomunt “een beetje traag en achterhaald”. Finman vindt de hoge transactiekosten en het enorme energieverbruik dat gepaard gaat met het mijnen en verhandelen de grote nadelen van de grootste cryptomunt.

De toekomst van crypto

Wel gelooft hij in de potentie van cryptovaluta. Het oude financiële systeem is aan het falen, zegt hij. Voor hem zijn cryptovaluta het begin van een nieuw financieel systeem, dat jongeren een uitweg biedt.

Finman ziet potentie in Ripple, Ethereum, Litecoin en Monero. Die laatste is opvallend. We horen nog niet zoveel over Monero.

Wat is Monero?

Monero is volledig privé. Je beheert de munten zelf. Monero munten zijn ‘fungibel’, de ene is in te ruilen voor de ander, zoals het ene tientje in te ruilen is voor een ander tientje. Met het enige verschil dat een briefje van tien euro een serienummer heeft. Monero heeft dat niet.

Er is daarom ook geen geschiedenis van de munt, die je kunt inzien om te weten of die ooit voor illegale transacties is gebruikt. Dit is anders bij Bitcoin, waar in de transactiegeschiedenis van iedere munt te zien is waar die is geweest. Daarom mijden sommige bedrijven Bitcoin die ooit door de handen van criminelen zijn gegaan. Monero is dus geen transparant systeem, in tegenstelling tot Bitcoin.

Maar Erik Finman vindt juist deze eigenschap van Monero interessant. We zullen zien of hij gelijk krijgt en Monero de volgende rijzende ster in cryptoland wordt.

Foto: Screenshot CNBC Crypto