Facebook: ‘Sociale media kunnen negatieve impact hebben op democratie’

Facebook erkent dat sociale media een negatieve impact op de democratie kunnen hebben. Dat schrijven Katie Harbath, die bij Facebook werkt aan samenwerkingen met overheden, en Samidh Chakrabarti, bij Facebook manager publieke betrekkingen, in twee afzonderlijke blogs.

De afgelopen jaren had Facebook vooral het idee dat sociale media een positieve impact op de democratie hebben, schrijft Harbath. Daarmee doelt zij onder meer op de rol van sociale media tijdens de Arabische Lente. De Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 hebben het bedrijf lieten zien dat sociale media ook negatief gebruikt kunnen worden, schrijft Harbath.

Harbath en Chakrabarti erkennen dat Facebook beter had moeten optreden tegen ‘nepnieuws’ en filterbubbels. Lang ontkende Facebook dat het platform een negatieve impact zou kunnen hebben op de democratie. Inmiddels erkent het bedrijf dat zijn platform misbruikt is en Russische berichten mogelijk de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed. De laatste weken toont het bedrijf zich meer bereid om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Hard Questions

In juni 2017 begon Facebook met een reeks artikelen onder de naam Hard Questions. Daarin schrijven Facebook-medewerkers over moeilijke vraagstukken waar het bedrijf mee te kampen heeft. Voor het eerst geeft het bedrijf het woord op dit blog aan drie buitenstaanders, die volgens het sociale medium niet dezelfde standpunten als Facebook delen.

De drie gastbloggers geven hun antwoord op de vraag of sociale media goed of slecht zijn voor democratie. In het eerste bericht, dat vandaag werd gepubliceerd, komt Harvard-professor Cass Sunstein aan het woord. Later volgen Toomas Hendrik Ilves (tot 2016 de president van Estland) en Ariadne Vromen, professor politieke sociologie aan de Universiteit van Sydney.

Sunstein vergelijkt de vraag of sociale media goed zijn voor de democratie in zijn gastblog met de vraag of auto’s goed zijn voor transport. “Absoluut, maar alleen al in de Verenigde Staten kwamen in 2016 bij auto-ongelukken meer dan 35.000 mensen om het leven.”

“Sociale media zijn op veel manieren fantastisch voor de democratie, maar op andere manieren behoorlijk slecht”, vervolgt hij. Als slechte kanten noemt hij de verspreiding van nepnieuws en het bestaan van filterbubbels. Deze problemen ondermijnen volgens hem de democratie, omdat ze leiden tot polarisatie en extremisme.