Secretaris-generaal VN pleit voor internationale regels voor cyberoorlogen

SHA1-hashingalgoritme, cybercriminelen

Er moeten internationale afspraken komen over digitale oorlogvoering tussen landen. Daar pleit de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor, meldt NU.nl. Volgens VN-baas Ant├│nio Guterres is het onduidelijk of bestaande verdragen iets te zeggen hebben over cyberoorlogen.

Tijdens een toespraak in Lissabon zei Guterres ervan overtuigd te zijn dat de volgende oorlog niet begint met “artilleriebeschietingen of luchtaanvallen”. In de plaats daarvan zou de volgende oorlog beginnen met “een enorme cyberaanval”. Die zou vermoedelijk niet alleen tegen militaire doelen gericht zijn, maar kan bijvoorbeeld ook de elektriciteitsvoorziening platleggen.

Humaner karakter

De Verenigde Naties kunnen helpen bij gesprekken tussen betrokken partijen, stelt de secretaris-generaal. Dit zouden bijvoorbeeld wetenschappers en regeringen zijn. De betrokken partijen moeten dan regels opstellen die garanderen dat conflicten waarin informatietechnologie een rol speelt, een “humaner karakter” krijgen.