Electric Superbike Twente: elektrische motor die van 0 tot 100 in 3 seconden gaat

Electric Superbike Twente

In Twente werkt een team van studenten aan een supersnelle elektrische motor. Het voertuig trekt op van 0 tot 100 kilometer per uur in slechts 3 seconden. De topsnelheid van de motor, genaamd Electric Superbike Twente, moet op 250 kilometer per uur liggen. Dat meldt AD.

“Wij willen laten zien dat duurzaamheid ook heel vet kan zijn”, aldus teamcaptain Tim Veldhuis. “Dat het geen geitenwollensokkendingetje is, maar juist heel gaaf.”

Benzinemotoren voorbij streven

De motor wordt sinds september 2017 gebouwd. Het team wordt gefinancierd door de Universiteit Twente en sponsoren. In totaal werken 15 studenten aan de ontwikkeling van de elektrische motor, waarbij ze veel onderdelen voor de machine zelf ontwierpen. De meeste studenten namen zelfs een snipperjaar voor het project.

De doelstelling voor nu is om de snelheid van een benzinemotor te benaderen met een elektrische variant, aldus Veldhuis. “In de toekomst hopen we benzinemotoren zelfs voorbij te streven.” Maar de motor zelf bestaat nog niet fysiek. Over twee weken rollen vrijwel alle onderdelen van de band, en pas dan kunnen ze het voortuig gaan bouwen.

“We hebben nu nog niks, maar verwachten eind mei onze motor te kunnen presenteren”, aldus Veldhuis. Deze zomer wil het team mee gaan doen met de Moto-E-competitie. Dat is een soort Moto GP-klasse voor elektrische voertuigen.