Europees Parlement start onderzoek naar misbruik Facebook-data

Het Europees Parlement start een onderzoek naar het grootschalige misbruik van Facebook-data door Cambridge Analytica. Dat heeft voorzitter Antonio Tajani op Twitter aangekondigd. Cambridge Analytica bleek in 2015 de persoonsgegevens van 50 miljoen mensen te hebben verzameld. Dat was in strijd met de regelgeving van Facebook.

Volgens Tajani is het vermeende misbruik van Facebook-data “onacceptabele schending van de privacy van onze burgers”. “Het Europees Parlement zal dit grondig onderzoeken en de betrokken digitale platformen aansprakelijk stellen.”

Misbruik

Cambridge Analytica zou de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers hebben verzameld. De data werd gebruikt om profielen samen te stellen, om gebruikers zeer gerichte advertenties te tonen.

Een klokkenluider stelt dat dat gebeurde bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Daarnaast zou de data ingezet zijn om campagne te voeren voor de Britse politieke partij UKIP over de Brexit.

Hoewel Facebook al in 2015 achter de dataverzameling kwam, werd Cambridge Analytica pas vrijdag compleet van het platform geschorst. Dat was nadat de klokkenluider zijn verhaal deed in The New York Times en The Observer.

Volgens het sociale medium is het door hen ingehuurde bedrijf dat digitaal forensisch onderzoek zou doen naar het misbruik, teruggefloten door de autoriteiten, meldt NU.nl.

Opheldering

Ron Wyden, een Democratisch senator, heeft een brief gestuurd naar Facebook-directeur Mark Zuckerberg. Daarin vraagt hij om opheldering.

“De verontrustende berichtgeving over het gemak waarmee Cambridge Analytica in staat was om de privacy-instellingen van Facebook te misbruiken, stelt niet alleen de behoedzaamheid en de wenselijkheid van Facebooks zakelijke verrichtingen ter discussie, maar ook de gevaren van het gebruik van persoonlijke informatie voor financieel gewin”, aldus Wyden in de brief.

De foto bij dit artikel is door Thoroughly Reviewed beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.