Google gaat abonnementen verkopen namens media

Google Chrome smartphone

Google laat je voortaan nog sneller een abonnement nemen op een nieuwssite. Dit doet de internetgigant met Subscribe with Google. Daarmee kun je vanuit de zoekresultaten met je account een abonnement nemen.

Heb je al een betaalmethode aan je account gekoppeld, dan kun je met slechts drie klikken een abonnement nemen. De internetgigant wil het op die manier eenvoudiger maken om een betaald abonnement aan de man te brengen.

Het systeem is onderdeel van het Google News Initiative. Daarmee investeert de zoekgigant in de groei en kwaliteit van digitaal nieuws. De komende drie jaar wordt er 300 miljoen dollar geïnvesteerd in het initiatief.

Betaalmuur

Probleem nu is dat een abonnement nemen op een nieuwssite vaak flink wat werk kost. Veel websites zetten hun berichten achter een betaalmuur. Daardoor kun je een paar berichten gratis lezen, maar daarna moet je betalen. Daarvoor wordt vaak een eigen betaalpagina gebruikt. Het originele bericht moet je verlaten en je moet vervolgens allerlei gegevens invullen.

Google wil dat het eenvoudiger wordt om een betaald abonnement te nemen op een website. Doel van de nieuwe methode is dat meer lezers zo snel mogelijk een abonnement nemen op nieuwsmedia.