Het is officieel: nee-stemmers winnen referendum over sleepwet

sleepwet

Het is nu officieel: de meerderheid van de Nederlanders stemde tijdens het referendum tegen de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel ‘sleepwet’ of ‘aftapwet’ genoemd. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt. In totaal stemden 49,4 procent van de kiezers tegen de wet en 46,5 procent voor. 4 procent stemde blanco.

Op 21 maart konden we allemaal voor of tegen de Wiv stemmen. Met deze wet krijgen inlichtingendiensten bevoegdheden om online af te luisteren. Het kabinet heeft tot nu toe nog niet officieel op het referendum gereageerd. Dat zouden ze pas doen nadat de uitslag van de Kiesraad bekend was gemaakt. En dat is nu dus gebeurd.

Volgens de wet moet de Wiv nu heroverwogen worden, omdat de nee-stemmers in de meerderheid zijn. Dit betekent niet dat de wet wordt ingetrokken of gewijzigd. Omdat het referendum raadgevend is, kan het kabinet er ook voor kiezen om het advies naast zich neer te leggen.

Opkomst

Het referendum is pas geldig bij een opkomstpercentage van 30 procent. Gelukkig hebben we dat ruimschoots gehaald. Volgens de Kiesraad ligt de opkomst namelijk op 52 procent. Vermoedelijk is de opkomst zo hoog omdat het referendum tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvond.

De gemeente Schiermonnikoog had met 82,88 procent de hoogste opkomst. Op Bonaire was de opkomst met 5,74 procent het laagste. De meeste voorstemmers waren verhoudingsgewijs te vinden in Reimerswaal met 63,55 procent van de stemmen. De meeste tegenstemmers vonden we relatief gezien op Saba met 74,16 procent van de stemmen.