‘Grindr deelt onder meer de HIV-status van gebruikers met bedrijven’

Grindr

De dating-app Grindr blijkt veel persoonlijke informatie te delen met twee bedrijven die werken aan het optimaliseren van de app. Het gaat onder meer om de HIV-status van gebruikers. Dat meldt BuzzFeed op basis van onderzoek van het Noorse bedrijf SINTEF.

Grinder richt zich op homo’s. De app deelt onder meer de HIV-status, maar ook veel andere persoonlijke en soms gevoelige informatie met de bedrijven Apptimize en Localytics. In de app kun je ook je seksuele voorkeur invoeren. Daarnaast werd gedeeld wanneer de gebruiker voor het laatst getest is op HIV.

De app heeft inmiddels laten weten dat het stopt met het delen van de gegevens. Topman Scott Chen vindt echter dat de app er uit wordt gepikt. “Wij verkopen de gegevens niet aan adverteerders of andere bedrijven. Dit is de normale gang van zaken voor bijna alle apps. De bedrijven worden betaald om onze app te verbeteren.”

Hacken

Experts die de gegevens van SINTEF onderzochten stellen echter dat het een groot probleem is voor gebruikers. “Er hoeft maar één kwaadwillend persoon te zijn die de app hackt en al deze gegevens liggen op straat.”

Hoewel wel bekend was dat andere gebruikers de persoonlijke informatie konden inzien, was niet duidelijk vermeld dat het ook naar de twee bedrijven werd verzonden.